Terrorattentaten i Bryssel

Svenska död efter terrordåden i Bryssel

Av: 

Staffan Dickson

Oskar Forsberg

Karin Ahlborg

Niklas Svahn

NYHETER

En svensk kvinna i 60-årsåldern som saknats efter terrordåden i Bryssel är död, uppger Utrikesdepartementet.

Kvinnan befann sig i tisdags på Bryssels flygplats.

– Vi har fått hennes identitet bekräftad från belgiska myndigheter och underrättat hennes anhöriga, säger Anna Björkander, kommunikationschef på UD, till Aftonbladet.

En av de svenska kvinnor som saknats sedan terrordåden som inträffade i Bryssel i tisdags är död. Det bekräftar Utrikesdepartementet, UD, för Aftonbladet. Kvinnan var hemmahörande i Mellansverige.

– Vi kan tyvärr bekräfta att en svensk kvinna i 60-årsåldern är avliden till följd av terrordåden i Bryssel. Vi har fått hennes identitet bekräftad från belgiska myndigheter och underrättat hennes anhöriga, säger Anna Björkander, kommunikationschef på UD, till Aftonbladet.

UD uppger att kvinnan i tisdags morse befann sig på flygplatsen i Bryssel. Det är dock oklart hur hon har identifierats.

– Jag kan inte gå in på detaljer kring det, säger Anna Björkander.

Löfven: ”Sörjer med den omkomnas familj”

Statsminister Stefan Löfven kommenterar beskedet i ett skriftligt uttalande:

”Jag har i dag med sorg tagit emot beskedet att en svensk har avlidit i tisdagens terroristdåd i Bryssel. Jag sörjer med den omkomnas familj och anhöriga i denna svåra stund. Regeringen har fortsatt nära kontakt med Sveriges representation i Bryssel och Utrikesdepartementet har också förstärkt sin konsulära verksamhet för att stödja svenskar i Bryssel.

Det som attackerats är ett enat och demokratiskt Europa. Och det är som ett enat och demokratiskt Europa vi står upp tillsammans”, skriver statsministern.

Aftonbladet har tidigare varit i kontakt med dottern till kvinnan som dött och hon säger att hennes mamma ofta besökte familjen i Bryssel.

”Väldigt jobbigt att behöva se”

Dottern har sedan i tisdags letat på sjukhus, på listor och ringt runt. Hon tog som alla andra del av dådet på flygplatsen via mediernas bilder.

– Då ser man incheckningarna bredvid American Airlines, fyran och femman. Och det är där hon skulle checka in. Och det är väldigt jobbigt att behöva se den bilden, och veta att hon var där bara minuter innan, har dottern sagt till Aftonbladet.

Utrikesdepartementet förstärker nu sin personal på plats i Bryssel. En annan saknad svenska i 30-årsåldern, vid namn My Atlegrim, har UD ännu inte fått tag i. Hon saknas även av sina anhöriga – som sökt efter henne sedan terrordåden. Hon har bott i Bryssel i flera år.

Ytterligare en svenska, som är gravid och skadades i tunnelbanan, vårdas på sjukhus för svåra brännskador. Hon väcktes under fredagen ur en koma som hon försatts i av läkarna, men hennes anhöriga vet inte när hon kan få lämna sjukhuset.

RMV bistår belgiska kollegor

Rättsmedicinalverket (RMV) har bistått belgiska myndigheter med referensmaterial mot sakande svenska medborgare. Bland annat har man skickat ner dna-prover och tandkort.

– Det materialet skickades ner till Bryssel i går, säger Helena Norman, kommunikationschef på Rättsmedicinalverket, till Aftonbladet.

Svenska kyrkan i Bryssel kommer att ha extra personal på plats i princip dygnet runt för att stödja anhöriga i samband med det inträffade. Kyrkans församlingspedagog kan inte säga när de mottog beskedet om att en svenska är död. Än har kyrkan inte tagit beslut om någon minnesstund.

ANNONS

Så kan du skydda hemmet mot blixtnedslag – köp en grenkontakt med överspänningsskydd!

Extern länk från Webhallen

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Terrorattentaten i Bryssel

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattentaten i Bryssel

Bryssel