11 anledningar att påsk är bättre än jul

1 av 3
NYHETER

Djävulsorgier framför jungfrufödsel, Netflix and chill framför ”Kan du vissla Johanna?” och glajjor och vårjacka framför att vada i slask.

Här är elva anledningar till att påsken är bättre än julen.

Påsken firas till minne av Jesu lidande, död och återuppståndelse och är den största högtiden under det kristna kalenderåret.

Det här är varför påsken är julens överman.

1. Du slipper titta på massa svintråkig tv hela dagen

Foto: Foto: Peter Knopp

Ärligt talat är ju både ”Kalle Ankas jul” och ”Kan du vissla Johanna?” riktiga sömnpiller. Det är helt enkelt inte kul att se filmen om Berras smått bisarra besatthet av att ha en morfar för 13:e gången. På påskledigheten kan du barrikadera dig vid tv:n med vilken härlig tv-serie du vill.

2. Stan blir inte helt förstörd i en månad

Foto: Foto: TT

De härliga klapparna du får på julafton kommer minst sagt med ett pris. Stan tjocknar igen fullständigt under hela december. Ibland kan man fråga sig om alla man ser på stan verkligen ska handla, eller om de bara är ute och dräller för att jävlas.

3. Du slipper träffa släkten

Foto: Foto: Åke Ottosson/Sonet film

Eftersom de flesta familjer får nog av varandra för åtminstone ett halvår framåt efter julafton slipper du tillbringa ledigheten ihop med en massa randomsläktingar som frågar vad du går för utbildning för sjunde gången och blandar ihop dig med ditt syskon. I stället får du fira i lugn och ro med de allra närmsta.

4. Du får vad du vill ha

Foto: Foto: TT

Ett ordentligt julfirande slutar oftast med att du åker hem med en massa mög du inte vill ha. Ballongvispar, Georg Jensen-skräp och t-shirtar med konstiga tryck som åker direkt i sopen. På påsken får du bara det du verkligen vill ha: godis.

5. Roligare maskot

Foto: Foto: AP

Vid närmare eftertanke är julens omslagspojke Tomten det tråkigaste som finns. En vit gubbe som jobbar mycket. I jämförelse med den mystiske påskharen, som av någon svårförståelig anledning gömmer ägg i ditt hus, står han sig slätt.

6. Bättre väder

Foto: Foto: Anders Deros

Påsken innebär att vi har vadat färdigt i snöslask på sandiga vintergator. På med vårjackan, glajjorna och ditt största smajl. Fuck vintern och fuck snön.

7. Du behöver inte köpa saker

Foto: Foto: Thinkstock

Eftersom påsken inte handlar om att köpa massa saker slipper du köpa en massa pliktskyldiga presenter till vänner och familj som ändå bara slänger dem direkt i sopen när de kommer hem.

8. Mer ledighet

Foto: Foto: TT

På påsken är du alltid garanterad fyra raka dagars ledighet, medan julen är mer lynnig. I år infaller till exempel julafton på en lördag, så du är bara ledig på måndagen. Något sådant skulle aldrig hända på påsken.

9. Du slipper dopp i grytan

Foto: Foto: Mikael Gustavsen

Alla dagar du slipper äta dopp i grytan är bra dagar.

10. Ingen stress

Foto: Foto: TT

Julen måste förberedas noggrannare än ett värdetransportrån med all mat som ska lagas, klappar som ska köpas och familj som ska träffas. Påsken kräver nästan ingenting. Ställ fram en flaska Skåne (eller påskmust) och några ägg så är du hemma.

11. Coolare mytologi

Foto: Foto: TT

På påsken åker häxorna till Blåkulla för att ha orgier med djävulen. Jesus spikas upp på ett kors, dör och återuppstår. En tysk hare gömmer ägg hemma hos folk. Vad händer ens på julen? Jesus föds utan att hans föräldrar ens haft kuckelimuck. Jag vet vilken fest som låter roligast.