Stockholmarna rasar: Över 1 500 klagomål

Av: Martin Mederyd Hårdh

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 38 | Foto: P-O Sännås
En Jeep har kört av vägen vid Orminge på torsdagskvällen.

Efter snöovädret har Stockholms stad hamnat mitt i en kritikstorm.

Stockholmare har skickat in över 1 500 klagomål till trafikkontoret de senaste dagarna.

– Det har vi förståelse för med tanke på vädret som varit, säger Anders Porelius, pressansvarig vid trafikkontoret.

Flera dagars snöande kulminerade på onsdagen, när Stockholm täcktes av fyra decimeter snö.

Samtidigt strömmade fler och fler klagomål in till trafikkontoret i Stockholms stad. På onsdagen fick de in 660 stycken – och de senaste dagarna är det totalt över 1 500. De allra flesta har med snöröjning att göra.

– Man ska komma ihåg att vi har välutvecklade system för att felanmäla. Vi har satsat på att medborgarna ska kunna ha synpunkter och felanmäla, säger trafikkontorets pressansvarige Anders Porelius.

”En reaktion på snön”

Under samma tid har mängder av läsare kontaktat Aftonbladet och frågat sig varför det inte är plogat på många olika håll i staden.

Under onsdagen ställdes nästan alla bussar in och tågtrafiken påverkades stort. På flera stora innerstadsgator låg – och ligger – snön kvar.

Trafikkontoret slog i ett tidigt skede fast att man prioriterar viktiga stråk, för att säkra vårdrutter och kollektivtrafik.

– I det här fallet har vi förstått snabbt att man kanske är missnöjd med att det inte är snöskottat och att man då skickar in en felanmälan, säger Anders Porelius.

– Det är en reaktion på snön.

Är det inte en reaktion på er hantering av snön?

– Jag tolkar det som att det har fallit väldigt mycket snö och att man har synpunkter på snöskottning. Då vänder de sig till oss och det är positivt att de gör det.

De stadsdelar som tagit emot flest klagomål är Kungsholmen, Östermalm och Bromma.

Trafikkontoret ser i nuläget ingen anledning att tro att de entreprenörer som anlitats för snöröjningen inte gjort sitt jobb. Onsdagens snökaos var inte ett normalläge, det var exceptionellt, säger Anders Porelius:

– Vi vet om att vi inte varit 100-procentiga, det har vi inte mäktat med. Det är det ett kvitto på när man hör av sig.

SL också hårt uppvaktade

Även SL har tagit emot massvis av klagomål under veckan.

Som det är nu rullar de flesta tunnel- och pendeltågen som de ske. Det är fortfarande störningar i busstrafiken, men stombusslinjerna går som de ska.

– Vi har varit väl uppvaktade. Det är många som ringer normalt, men det är klart att detta har renderat i många fler frågor, säger SL:s pressansvarige Fredrik Cavalli Björkman.

 PLUS:  Vädrets makter

Publicerad:

LÄS VIDARE