Sjuka danskar ska erbjudas cannabis

avDennis Jörnmark Callstam

Publicerad:
Foto: Helena Landstedt/TT
Snart kan det bli lagligt att röka cannabis i medicinskt syfte i Danmark – men först en prövoperiod.

Snart kan cannabis bli lagligt i Danmark – i varje fall i vissa fall. MS-drabbade, cancersjuka och ryggmärgsskador står på listan av de som ska erbjudas cannabis i ett medicinskt försök, skriver Ekstrabladet.

Danska partier har kommit överens om att testa en något kontroversiell åtgärd. Från 2018 inleds nämligen ett medicinskt försök där cannabis blir helt lagligt – för drabbade av vissa sjukdomar.

Beslutet har fattats av danska hälso- och äldreministeriet. Målet är att patienter som idag självmedicinerar illegalt ska få möjlighet att vårda sin sjukdom under mer ordnade former.

– Som hälsominister är det viktiga för mig att patienters säkerhet är i ordning, säger hälsominister Sophie Løde från partiet Venstre enligt Ekstrabladet.

Stort intresse

Försöksperioden ska vara i fyra år. Sedan kommer en utvärdering att ske, för att undersöka om sjuka danskar även i framtiden ska ha tillgång till denna typ av behandling.

Cirka 500 patienter har anmält intresse för att delta i försöket.

– Här är verkligen några patientgrupper som vi har ett behov av att lyckas möta, säger Flemming Møller Mortensen, socialdemokratisk hälsopolitisk talesperson, enligt Ekstrabladet.

De sjukdomstillstånd som omfattas av hälsoåtgärden är bland annat multipel skleros (MS), ryggmärgsskador, kroniska smärtor och cancer.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Venstre

Danmark