Hunden Leo blev adopterad – av alpackor

avNathalie Mark

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Hunden Leo räddades av polisen från misskötsel. När han sedan skulle omplaceras trodde de att det skulle bli svårt. Men nu har han ett nytt hem – bland alpackor.

– Han undrade nog vad det var för konstiga hundar med långa halsar, säger djurskyddspolisen Ida Leckström till Aftonbladet.

Hunden Leo är en tre år gammal maremmahane som i början av januari i år togs om hand av Gävlepolisen, eftersom det fanns stora brister hos hans tidigare ägare. Efter att ha bott några veckor på ett hundpensionat var det så dags för honom att få ett nytt hem – något som djurskyddspolisen Ida Leckström befarade skulle bli svårt.

– Maremmano abruzzese, som rasen heter, är en väldigt speciell sorts hund som är avlade för att skydda djurflockar från rovdjursangrepp. Därför hade jag höga krav på att han skulle få komma någonstans där han kunde få jobba, säger Ida Leckström till Aftonbladet.

Lade ut annons – aldrig fått så stort gensvar

Men när polisen lade ut en annons om Leo på sociala medier blev gensvaret mycket större än väntat. Aldrig tidigare har de fått så många svar och ett av dem utmärkte sig lite extra. På en gård i Vemdalsfjällen föder Jan-Olof Östberg upp får och alpackor och där fanns redan maremmor som arbetade med att vakta djuren.

– Till en början visste vi inte om det skulle fungera. Det är en sak är att ta in en maremmavalp och låta den växa upp med flocken och något helt annat att ta in en vuxen hund och försöka skola den. Leo hade ju dessutom aldrig träffat alpackor förut, säger Jan-Olof Östberg till Aftonbladet, och Ida fyller i:

– Till en början var han nog lite skeptisk och undrade vad det var för konstiga hundar med långa halsar.

Privat

Adoptivfamiljen: 22 alpackor

Men det har gått bra för Leo. I dag har han bott i tre veckor med flocken på 22 alpackor och går nu ute tillsammans med dem dygnet runt. Maremmatiken som redan bodde på gården har lärt honom hur jobbet funkar och Leo har nu övervunnit sin första osäkerhet.

– Jag tycker nog att Leo verkar trivas riktigt bra med sitt kvinnliga sällskap och sina alpackor, säger Jan-Olof.

”Ingen soff- och bullhund”

När man ser bilder på Leo är det lätt att förväxla honom med en golden retriever – men Jan-Olof vill lägga in en brasklapp för de som fattar tycke för rasen:

– Maremmor är en hund i 60-kilosklassen. De är som små isbjörnar och när de ställer sig på bakbenen är de lika långa som du och jag.

Djurskyddspolisen Ida Leckström håller med.

– Det här är väldigt skarpa hundar och de är avlade för att fatta egna beslut för att skydda sin flock. Jag har sett en film där maremmor går till attack mot en björn som hotat deras flock – och björnen vände. Leo är verkligen supermysig – men han är absolut ingen soff- och bullhund, säger hon.

Läs polisens inlägg nedan.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Hundar

Feelgood