Muslimsk turist drogs ned på marken av polis – ’såg ut som terrorist’

NYHETER

En muslimsk turist brottades ned av polis i USA – då han felaktigt anklagats för att vara IS-terrorist.

Nu varnar Förenade Arabemiraten sina medborgare för att ha på sig den traditionella klädedräkten när de reser utomlands.

Släktingar till en receptionist på ett hotell i Cleveland larmade 911 då man sett en man iklädd en thawb, den traditionella arabiska klädedräkten för män, och menade på att han svurit trohet till IS, skriver Sky News.

– Hon sa att det var en misstänkt man med en ”huvudbonad”, säger receptionistens syster i larmsamtalet och poängterar att mannen ska ha ”lovat trohet till IS”.

Dessutom säger receptionistens pappa att hans dotter ”är skräckslagen”.

Gömde sig på toan

Polisen var snabbt på plats och brottade ned mannen, 41-årige Ahmed al-Menhali, och riktade sina vapen mot honom.

När de handfängslat honom tvingar de mannen att ta av sig skorna och de påbörjar en visitering.

– Vad är det här? Vad har hänt?, säger den 41-årige turisten lugnt när han ligger på marken.

– Det här är inte bra. Jag är en turist, det här är inte bra.

Sedan svimmar han. 41-åringen skadades lindrigt och togs till sjukhus. Receptionisten hade sprungit och gömt sig på toaletten.

Nu går utrikesministeriet i Förenade Arabemiraten ut och varnar sina medborgare: reser du utomlands, ha inte på dig dina traditionella dräkter – för din egen säkerhet, skriver de på twitter.

I ett meddelande skriver de att kvinnor dessutom bör undvika att använda burka i de europeiska länder där det förbjuds. Och att de ska ta hänsyn till att det är flyktingkris.

Polisen bad om ursäkt

Efter att det uppdagats att Ahmed al-Menhali inte alls var någon terrorist bad polisen om ursäkt för att de ”falskt anklagat honom”.

Men amerikansk-muslimska grupper kallar polisen för ”trångsynt” eftersom de på en presskonferens vid upprepande tillfällen ska ha nämnt 41-åringens klädesplagg och att han var klädd från huvud till ankel med den vita klänningen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Cleveland

USA