Stefan Löfvens förband hoppar av - i protest

avOlof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Har vänt kappan efter vinden i asylfrågorna

Visby. Artisten Naomi Pilgrim skulle värma upp publiken inför Stefan Löfvens tal i Almedalen. 

Nu har hon hoppat av – i protest mot regeringens flyktingpolitik.

– Jag kan inte stå där och framföra mina låtar om kärlek och medmänsklighet när Socialdemokraterna försvårar för krigsdrabbade familjer att återförenas, säger hon. 

Naomi Pilgrim, 32, beskrivs som ett stjärnskott och har hyllats av både recensenter och artistkollegor. Hon har uppträtt på flera socialdemokratiska arrangemang och första maj-firanden. I år var hon bokad för att spela innan Stefan Löfvens tal i Almedalen på tisdag klockan 19. Men efter att regeringens nya och strängare asyllag röstades igenom i riksdagen valde hon att hoppa av.

Socialdemokraterna har alltid värnat om solidaritet, nu har de svängt för långt åt höger. De har vänt kappan efter vinden och frångått sina ideal, säger hon.

"Måste stå upp för vad jag anser är rätt"

Naomi Pilgrim är speciellt kritisk till att möjligheterna till familjeåterförening nu har blivit mycket svårare.

– Vi har en möjlighet att hjälpa, vi kan ge de här människorna något och göra deras liv lite lättare. I stället gör vi helt tvärtom.

Vad fick du för reaktion när du hoppade av?

– Den var inte särskilt positiv. Men det förstår jag, jag sätter ju dem på pottan. Men jag känner att jag måste stå upp för vad jag anser är rätt.

Frångått sina principer

Har du någon förståelse för att regeringen känner att den behöver ändra lagen efter höstens flyktingsituation?

– Jag förstår att de måste göra många tuffa val och jag förstår att det inte är ett lätt arbete. Men Socialdemokraterna har alltid haft en tydlig linje vad det gäller mänskliga rättigheter. Har man makt i frågor som betyder väldigt mycket för många människor så kan man inte bara frångå sina principer.

Vad är ditt budskap till Stefan Löfven?

– Riv lagen. Eller förklara vad som är så himla bra med den. Jag har så svårt att tro att vi inte hade kunnat hitta någon annan lösning.

Stefan Löfvens pressekreterare Erik Nises skriver i en kommentar att man måste acceptera artistens beslut. I stället för Naomi Pilgrim kommer nu artisten Erik Toro att spela innan Löfven.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM