Flera vittnar om rasistiska vakter

1 av 2 | Foto: KRISTER HANSSON
Awara, 26, skulle möta sin flickvän på klubben där vakterna i rasistgruppen jobbar. Han var spiknykter men stoppades ändå i dörren med motiveringen att han var för full. Trots att Awara ställde sig utanför staketet blev han sedan ivägsläpad till en polisbil av vakten och hans kollega. ”Jag trodde aldrig att jag skulle bli behandlad så här”, säger Awara.
NYHETER

Awara, 26, hade inte druckit en droppe alkohol - ändå nekades han inträde på klubben.

– De tyckte inte om män med utländskt utseende, säger han.

Flera andra besökare vittnar nu om samma behandling från Malmövakterna.

Awara skulle möta upp sin flickvän på nattklubben där vakterna som är medlemmar i rasistgruppen på Facebook jobbar.

Men precis som för många andra som Aftonbladet har varit i kontakt med slutade utekvällen i dörren.

– Jag stod i kön i cirka en kvart. Under tiden pratade jag med tre svenska killar som stod bakom mig. De frågade om jag hade cigaretter och jag gav dem tre stycken. Vi skämtade och hade väldigt trevligt, säger Awara.

Vid entrén frågade vakten om han var själv. När Awara sa att han skulle möta upp sin flickvän inne på klubben ska vakten ha sagt: ”Du är för full. Du kommer inte in.”

– Jag sa till honom att jag inte hade druckit något alls. Och jag påpekade att han inte behövde skylla på att jag hade druckit utan i stället säga sanningen – att han inte ville ha in sådana som mig.

Har polisanmält vakten

Awara fick ställa sig utanför klubben. Trots att han befann sig utanför staketet kom en vakt fram och bad honom gå i väg.

– Han sa ”Jag kan göra jättemycket mot dig. Jag kan göra så du får sova hos polisen.”, berättar Awara.

Kort därefter tog vakten och en annan kollega tag i Awara och släpade i väg honom mot en polisbil. Poliserna satte handfängsel på honom och tog in honom i bilen. Men eftersom han var nykter och stillsam släpptes han av hundra meter bort.

– Den kvinnliga polisen sa till mig att jag borde polisanmäla vakterna. Det gjorde jag också.

Efter händelsen har Awara mått dåligt.

– Jag har anpassat mig till allt i Sverige. Jag jobbar med omvårdnad inom Malmö stad. Jag har många svenska vänner och en segelbåt i Limhamn som vi brukar segla ut med. Jag trodde aldrig att jag skulle bli behandlad så här.

”Det är så här rasism ser ut”

En annan besökare som vittnar om ett liknande bemötande är Amjad Hosseini, 35. När vakterna sa att han var för full för att komma in, trots att han inte druckit en droppe, bad han att få blåsa.

– Men det fick jag inte. Det var bara att gå därifrån. Han sa inte "gå härifrån, du är brun" men det var precis det han menade.

Hur reagerade du?

– Jag blev riktigt arg men kontrollerade mig. De var så himla aggressiva.

En tredje person, en kvinna som vill vara anonym, berättar att hennes mörkhyade kompisar nekade inträde, men att hon själv kom in.

– Utanför stod det sedan flera andra som inte blivit insläppta. Det enda de hade gemensamt var att de var mörkhyade. För mig som har privilegiet att vara vit var det en fullständig chock. Det är så här rasism ser ut, säger hon.

Aftonbladet har varit i kontakt med nattklubbsägaren som förnekar att det förekommer diskriminering på klubben.

 PLUS:  Den svenska rasismen