Presidentvalet i USA 2016

FBI granskar nya mejl – Hillary Clinton kräver svar

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

Trump: ”Det är större än Watergate”

NEW YORK. FBI återupptar utredningen av Hillary Clintons mejlhantering under hennes tid som utrikesminister.

Orsaken är att nya mejl har upptäckts. De kom fram i samband med en granskning av toppolitikern Anthony Weiners sex-messande.

Nu går Hillary Clinton ut – och kräver mer information från FBI.

– Det är elva dagar kvar till det viktigaste valet någonsin. FBI måste dela med sig av all fakta de har till det amerikanska folket, säger hon.

Hillary Clinton mötte pressen och svarade på frågor om den nya FBI-utredningen.

FBI har kommit över ett antal hittills okända mejl, som sätts i samband med Clinton-utredningen.

I ett brev till ledamöter i USA:s kongress skriver FBI-chefen James Comey:

”Det utredande teamet informerade mig om detta och jag höll med om att FBI ska vidta nödvändiga åtgärder för att utredarna ska kunna ta reda på om de här mejlen innehåller hemlighetsstämplad information, och bedöma deras betydelse för vår utredning.”

Han fortsätter:

”Även om FBI i nuläget inte kan avgöra om det här materialet har någon betydelse, eller hur lång tid vår utredning kan ta, så anser jag att det är viktigt att hålla er uppdaterade med anledning av mitt tidigare vittnesmål.”

Utreder sexbilder

Flera amerikanska medier rapporterar att de nya mejlen upptäcktes efter att FBI beslagtagit elektronisk utrustning som tillhör Huma Abedin och Anthony Weiner.

Abedin är en av Hillary Clintons närmaste rådgivare. Hon separerade i somras från Weiner, som är en demokratisk politiker med ett förflutet i kongressen.

Anthony Weiner har varit inblandad i flera skandaler där han skickat avklädda bilder på sig själv till en rad kvinnor. Det var i samband med en FBI-utredning av hans handlade som enheterna beslagstogs.

De aktuella mejlen ska inte ha kommit från Hillary Clinton. Enligt CNN har de skickats från rådgivaren Huma Abedin. Exakt hur de är kopplade till utredningen är oklart.

Clinton kräver besked

Nyheten om den återupptagna utredingen slog ner som en bomb med bara en dryg vecka kvar till valdagen.

USA-börserna reagerade negativt på beskedet. Dow Jones-indexet dök med 1,25 procentenheter, men återhämtade sig senare. Även kursen för den mexikanska peson föll mot dollarn. Det ses som ett tecken på att investerare tror att sannolikheten för att Donald Trump kommer att vinna valet har ökat.

På fredagseftermiddagen, lokal tid, kom ett långt uttalande från Clinton-kampanjens ordförande John Podesta. Där krävde han att FBI berättar mer:
”FBI-chefen Comey bör omedelbart ge det amerikanska folket mer information än vad som finns i brevet som han skickade till kongressledamöterna.”

Först framåt kvällen uttalade sig Hillary Clinton själv om utredningen. Hon gick på samma linje.

– Det är elva dagar kvar till det viktigaste valet i det här landets historia. Därför måste vi få mer information om detta.

– Om FBI skickar ut ett sådant här brev måste de dela med sig av all fakta de har till det amerikanska folket. Jag hoppas att det kommer hända, och jag är övertygad om att FBI kommer nå samma slutsats som förra gången.

Trump: Hoppas på rättvisa

För Trumps stab är detta en tidig julklapp. Kort efter brevet blev känt inledde miljardären ett kampanjmöte i New Hampshire.

– Jag måste börja med ett mycket viktigt meddelande. FBI har just skickat ett brev till kongressen för att informera att de hittat nya mejl kopplade till utredningen om Hillary Clinton, sa Donald Trump inför jublande åhörare.

– De öppnar upp utredningen av hennes kriminella beteende som hotar säkerheten i Amerika. Hillary Clintons korruption är på en skala som vi aldrig har sett förut.

– Förhoppningsvis kommer rättvisa skipas till slut.

I ett senare tal beskrev han det inträffade som större än Watergate-skadalen.

"En bra dag blev just ännu bättre"

Även Trumps kampanjchef Kellyanne Conway hurrar över beskedet.

”En bra dag i vår kampanj blev just ännu bättre”, skriver hon på Twitter.

Paul Ryan, republikansk talman i kongressens underhus, säger i ett uttalande att Clinton bör stängas ute från samtalen om USA:s nationella säkerhet:
”Jag förnyar min begäran till den nationella underrättelse-chefen (Director of National Intelligence) att ställa in alla informationsmöten med Clinton till den är saken är helt utredd.”

Har granskat 30 000 mejl

Det var i mars förra året som det blev känt att Hillary Clinton använt en privat mejlserver under sin tid som utrikesminister. FBI inledde en utredning, en central fråga blev hur sekretessklassat material hanterats på servern.

FBI konstaterade att 110 av de 30 000 mejlen som granskats innehöll konfidentiell information.

I juli slog FBI fast att Clinton och hennes personal hanterat potentiellt mycket känsliga mejl ”extremt vårdslöst”. Byråchefen James Comey rekommenderade dock att inte väcka åtal mot presidentkandidaten.

– Vi anser vi att inga åtal är lämpliga i det här fallet, sa han under en presskonferens.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Trump: Ställ in valet och utse mig till vinnare

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2016

Hillary Clinton

Anthony Weiner

James Comey

Donald Trump

FBI

Trumps USA