Alla räknar med ännu hårdare ton i kvällens debatt

NYHETER

NEW YORK. Sedan senast har osämjan bara trappats upp och tonen bara blivit råare.

I natt drabbar de republikanska presidentkandidaterna samman första gången sedan ”Super Tuesday”.

Här kan du följa debatten i Fox Theatre i Detroit, Michigan, direkt med Aftonbladets Linnea Carlén och Per Bjurman.

Så när de republikanska presidentkandidaterna i natt brakar samman i ny debatt väntar sannolikt rena rama världskriget – särskilt som partietablissemanget blivit så desperat att Mitt Romney som ett slags uppvärmningsakt skickades ut för ett märkligt generalangrepp på Donald Trump redan i förmiddags.

– Och om någon attackerar mig går jag till ännu hårdare motattack, varnade The Donald på ett valmöte i Maine strax efteråt.

Politik är allvarligt och påverkar människors vardag, så det är förstås ett beklämmande faktum, men likafullt sant:

De republikanska presidentkandidaternas debatter har blivit vinterns och vårens amerikanska tv-happenings, kittlande som dokusåpafinaler och mästerskapsmatcher i Ultimate Fighting.

Den senaste, i Houston för en vecka sedan, slutade med att de tre huvudkandidaterna Donald Trump, Marco Rubio och Ted Cruz bara stod vräkte förolämpningar över varandra i ett sällan skådat tumult – och absolut inget tyder på att kvällens slag blir mindre kaotisk.

Tvärtom.

Ännu råare ton

Sedan urladdningen under ”Super Tuesday”, när Donald Trump med sju segrar befäste sin ställning som ”front runner” har insatserna höjts ytterligare – och tonen blivit ännu råare. Framförallt har Rubio helhjärtat knutit an till Trumps mindre rumsrena retoriska anslag.

Vid ett valmöte nyligen insinuerade han till och med att fastighetsmiljardären från Manhattan har...ja, liten penis.

– Han tjatar om att jag är liten. Och det är sant, jag är kortare än Donald Trump. Han är lång. Desto konstigare är det att han har så bisarrt små händer. Och ni vet vad man brukar säga om män med små händer, hette det.

Trump svarade med att ”Little Marco” svettas patetiskt mycket och dessutom har de största öron han sett.

Ingen kan påstå att nivån är för hög...

Fått panik

Många tror att Rubios nya, råbarkade argumentationsteknik coachats fram av ett partietablissemang som av allt att döma hamnat i panik inför insikten att Donald Trump snart kan säkra nomineringen.

New York Times publicerade bara häromdagen ett långt reportage om hur ledande krafter i partiledningen desperat försöker samordna ett generalangrepp för att stoppa Trump och igår undertecknade ett helt koppel konservativa experter på nationell säkerhet ett öppet brev om att han inte har kvalifikationerna som krävs för att vara överbefälhavare.

Och så har ju Mitt Romney, 2012 års presidentkandidat, mobiliserat en egen kampanj mot sin förre välgörare.

”Är en bluff”

Som uppvärmning inför kvällens slag höll han i förmiddags ett märkligt tal – helt unikt i modern amerikansk politik – om att Donald Trump är en ”bluff” och en ”bedragare” och måste stoppas till varje pris.

– Hans löften är lika värdelösa som en examen från Trump-universitetet, han leker med amerikanska folket och får fri lejd till Vita huset. Det blir hemskt för oss alla, rasade han.

Strax efteråt höll Trump, under en mellanlandning på väl till debatten i Detroit, ett valmöte i Maine och gick omedelbart till motattack.

– För fyra år sedan tiggde Mitt Romney om mitt stöd. Om jag sagt åt honom att gå ner på knä hade han gjort det, fnös han.

– Sedan genomförde han den sämsta presidentvalskampanjen någonsin. Han är irrelevant och dum och jobbar nu med etablissemanget för att begrava republikanska partiet

”Oförskämda frågor”

”The Donald” försäkrade också att han inte tänker ta påhoppen stillatigande.

– Alla säger att jag ska vara mer presidentlik, som efter segern i tisdags. Men om någon attackerar mig går jag till ännu hårdare motattack.

Fortsättning lär följa på vackra Fox Theatre i Motor City om bara några timmar

Extra krydda, för övrigt:

Det är Fox News som arrangerar kvällens debatt – och Megyn Kelly agerar moderator.

Hon och The Donald hamnade i bitter konflikt efter den allra första debatten i Cleveland i somras, när han efteråt indikerade att hennes ”oförskämda frågor” berodde på att hon hade mens. Nu möts de igen, för första gången sedan den uppmärksammade konfrontationen.

ARTIKELN HANDLAR OM