Telenor

Teknikexpert: ”De sitter antagligen och sliter sitt hår”

Av: 

Niklas Svahn

Aftonbladets teknikexpert Peter Pettersson.
Aftonbladets teknikexpert Peter Pettersson.

NYHETER

Ett omfattande uppdateringsfel.

Så förklarar Aftonbladets teknikexpert Peter Pettersson att sms från stora mobiloperatörer kunnat skickas till fel nummer.

– Det är antagligen några som sitter och sliter sitt hår där borta, säger Peter Pettersson.

Här reder han ut hur felet kunde inträffa.

Ett omfattande fel har under natten och morgonen drabbat operatörjätten Telenor, och även de som skickat sms till en mottagare som har Telenor. Sms som skickas kommer inte fram till rätt mottagare – utan har i stället levererats till helt okända personer.

Telenor förklarar att en uppdatering som gjorts under natten gått helt fel.

Aftonbladets teknikexpert Peter Pettersson förklarar att dessa uppdateringar görs kontinuerligt men vanligtvis märker kunderna ingenting. Han jämför det med operativsystemsuppdateringen som man regelbundet laddar ner till sin telefon.

– Det kan vara att man lägger till nya funktioner. Allt som har med dataprogram att göra behöver uppdateringar för att man upptäcker nya fel och brister. Den här uppdateringen måste ha slagit ut stora delar av nätet, säger Peter Pettersson.

Därför uppdaterar de på natten

Anledningen till att uppdateringar sker på natten är att färre ringer, surfar och sms:ar då, belastningen i nätet inte är lika hög. Om en uppdatering går fel måste den också ersättas.

Han förklarar att Telenor och Tele2 delar på samma nät ute i landet, eftersom utbyggnader kostar mycket pengar, vilket kan vara en förklaring till att många av deras kunder drabbats. I storstäderna konkurrerar mobiloperatörerna på separata nät.

Varför just sms har drabbats beror troligtvis på att varje meddelande har ett unikt referensnummer, enligt Peter Pettersson.

– Sms är en sort begränsad textsträng som skickas i ett datanät. Varje meddelande har ett unikt referensnummer som ska till en viss mottagare. Det har sannolikt skett något i programvaran som gör att kopplingarna går fel. Men exakt vad som har hänt kan jag inte svara på.

”Några som sliter sitt hår”

Han förklarar att i normalfallet skickar telefon 1 sms X till telefon 2. Nu har ett fel uppstått i ”tabellistorna” som styr sms:en som gör att telefon 1 skickar sms X till telefon 4.

– Det är antagligen några som sitter och sliter sitt hår där borta, säger Peter Pettersson och förklarar att i värsta fall kan operatörerna behöva göra en ny uppdatering.

Under förmiddagen meddelar Telenor att man ska ha löst problemet och att mobiltrafiken har omdirigerats. Företaget ber samtidigt om ursäkt för att ”informationen varit bristfällig”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Telenor

Tele2