Våldtog ex-hustru efter postens miss

NYHETER

En man i 40-årsåldern har dömts till fängelse för våldtäkt på sin ex-fru. Han kom över hennes skyddade identitet efter Skatteverkets postmiss där man returnerade kvinnans adress.

– Hon är fortfarande förtvivlad över hanteringen på Skatteverket, säger målsägarbiträdet William Yuksel.

Under torsdagen föll domen i Borås tingsrätt mot en man i 40-årsåldern som våldtagit sin ex-fru. Han döms för att ha våldtagit och misshandlat henne till två och ett halvt års fängelse.

Kvinnan har sedan tidigare skyddad identitet och deras gemensamma barn, som hon har ensam vårdnad om, har skyddstillsyn efter att mannen misshandlat och kränkt henne. Det har lett till att hon bott på för mannen hemlig adress – fram till hösten 2015.

Våldtar henne i hemmet

Mannen skickar då ett brev till kvinnan som levereras till en butik i närheten. Hon hämtar aldrig ut paketet och det skickas tillbaka till mannen – men med kvinnans och barnens skyddade adress på omslaget.

Mannen dyker i mitten av december upp hos kvinnan utanför hennes hem. Han väntar i sin bil på parkeringen och när kvinnan med barnen dyker upp så kliver han han fram. Han blir också insläppt i lägenheten och där på natten så förgriper han sig på henne och våldtar henne i hemmet.

Han stannar kvar över natten och på morgonen när han ska lämna bryter han också hennes tumme så att den går ur led.

”Tredje identiteten”

Skatteverket ansvarar för förmedling av post till personer med skyddade adresser och där har rutinerna brustit.

– Min klient är lättad att det här är över, att han dömts för gärningen. Men hon är fortfarande förtvivlad över hanteringen på Skatteverket och hur hennes identitet kan röjas, säger William Yuksel som varit kvinnans målsägarbiträde i tingsrätten.

Han förklarar att kvinnan känt sig trygg med att leva skyddat. Men nu när hon blivit avslöjad måste hon bryta kontakten med anhöriga, flytta till ny ort och byta alla personuppgifter igen.

– Det är väldigt allvarligt. Det här blir tredje identiteten hon är inne på, säger Yuksel.

Han menar att det är möjligt att mannen skickat paketet just för att få reda på kvinnans adress.

Ska betala skadestånd

Kvinnan satt med under de två rättegångsdagarna i Borås och målsägarbiträdet säger att det inte varit lätt för henne. Mannen har även dömts att betala kvinnan 127 000 kronor i skadestånd, ett alldeles för lågt belopp med tanke på skadan mannen gjort, menar William Yuksel.