Striden om Trumps HD-domare

Domarens försvar – almanacka från 1982

Brett Kavanaugh publicerar sin kalender för att försöka rentvå sig

avJenny Rydberg, Oskar Forsberg

Donald Trumps kandidat till USA:s högsta domstol Brett Kavanaugh är i rejält blåsväder – efter att flera kvinnor anklagar honom för sexuella övergrepp.

Övergreppen ska ha skett när Kavanaugh gick i skolan.

Nu försvarar sig domaren genom att publicera sin kalender från sommaren 1982.

Senare under kvällen höll president Trump en presskonferens i New York där han kommenterade anklagelserna mot domaren.

Anklagelserna som hotar att stoppa Brett Kavanaugh, Donald Trumps kandidat till USA:s högsta domstol, växer. Tidigare har tre kvinnor trätt fram och anklagat honom för sexuella övergrepp.

Under torsdagen framkom nya uppgifter om att Brett Kavanaugh även ska ha varit våldsam mot en kvinna i Washington. Nya uppgifter om att ytterligare en kvinna blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp av Brett Kavanaugh och en annan kvinna år 1985, framkom också under torsdagen. Totalt anklagar fem kvinnor Brett Kavanaugh för olika slags övergrepp.

Christine Blasey Ford, en professor verksam i Kalifornien, som gick på samma skola som Kavanaugh, har anklagat honom för sexuella övergrepp som ska ha inträffat när de båda var tonåringar.

Deborah Ramirez, som var klasskamrat med Kavanaugh på Yale University, har uppgett att Trumps domarkandidat blottat sig för henne på en fest under deras första år på det prestigefulla universitetet.

1 av 4 | Foto: Senate Judiciary Committee / AP
Brett Kavanaughs kalender från sommaren 1982.

Gruppvåldtäkt 1982

Julie Swetnick uppger att hon blev drogad och sedan utsatt för en gruppvåldtäkten fest 1982. Det uppger Washington Post.

Enligt hennes vittnesmål ska Kavanaugh ha varit en av dem som våldtog henne. Julie Swetnick företräds av advokaten och Trumpkritikern Michael Avenatti.

Avenatti hävdar att han har flera vittnen.

Under torsdagen framkom nya uppgifter om att Brett Kavanaugh ska ha varit våldsam mot ytterligare en kvinna, år 1998, under en utekväll i Washington.

Mamman till en av personerna som var på plats då händelsen ska ha ägt rum kontaktade senatorn Cory Gardner i Colorado anonymt och berättade om händelsen.

– När de lämnade baren blev de alla chockade när Brett Kavanaugh sköt upp hennes vän mot en vägg på ett väldigt aggressivt och sexuellt sätt. Det var åtminstone fyra vittnen, inklusive min dotter, säger kvinnan enligt NBC.

Under torsdagen stod det klart att en femte kvinna har anklagat Brett Kavanaugh för övergrepp. I en rapport från 1985 framgår det nämligen att en kvinna uppgett att hon utsatts för sexuellt övergrepp under en tidig morgon på en båt, av två berusade män som kvinnan identifierade som Brett Kavanaugh och en annan person. Brett Kavanaugh nekar till anklagelserna, skriver CBS.

Försvaret – en kalender

I morgon ska Ford få berätta sin historia under ett förhör i ett senatsutskott. Även Kavanaugh ska frågas ut.

Foto: Alex Brandon / AP
Donald Trumps kandidat till USA:s högsta domstol Brett Kavanaugh är i rejält blåsväder.

Domaren har som ett led i sitt försvar nu publicerat sin kalender från sommaren 1982, alltså den tid då Julie Swetnick uppgett att hon blivit våldtagen.

Kalendern visar flera olika aktiviteter. Tider hos doktorn, fester, fritidsaktiviteter och basketmatcher.

Flera olika personer namnges i kalendern, till exempel klasskamraten Mark Judge, som enligt anklagelserna ska ha varit på samma fest där det påstådda övergreppet ska ha ägt rum.

Avenatti mycket kritisk

Michael Avenatti skriver på Twitter om de anklagelser som hans klient riktar mot Brett Kavanaugh och som han bett det ansvariga senatsutskottet att utreda.

”Nomineringen måste dras tillbaka”, twittrar advokaten.

Bland annat kräver han att Brett Kavanugh inför utskottet i senaten svarar på om han varit med om att ”söka efter kvinnor att ha sex med eller utsätta för våldtäkt”, om han varit med på hemmafester där en kvinna utsatts för gruppvåldtäkt eller ”använts av flera män i sexuella syften” eller om han någonsin hindrat en eller flera män från att delta vid en våldtäkt eller från att utnyttja en kvinna på en hemmafest.

Trump om Avenatti: ”Ett kräk”

I ett mejl till utskottets ordförande som Avenatti också publicerat nämner han Brett Kavanaughs årsbok och kalender från skoltiden. I den ska anteckningarna ”FFFFFFFourth of July” och ”Devil’s triangle” ha hittats. I det förstnämnda ska f:n innebära olika typer av sexuella eller fysiska handlingar som ska ”göras mot” kvinnorna.

I dag nämnde för första gången president Donald Trump advokat Michael Avenatti i ett inlägg på Twitter.

”Avenatti är en undermålig advokat som är bra på falska anklagelser. Som ha hittat på mot mig och nu mot domare Brett Kavanaugh. Han är bara intresserad av uppmärksamhet och vill inte att folk ska få veta något om hans förflutna och hans relationer – ett totalt kräk!”

Trump höll presskonferens i New York

Trump upprepade sig senare under en presskonferens i New York och kallade advokat Avenatti ”a low life”.

Presidenten fick frågan om han tror att samtliga tre kvinnor som anklagar Brett Kavanaugh ljuger.

– Jag måste titta och lyssna på dem i morgon först, sa han och tillade att han ser fram emot utfrågningen i senatsutskottet.