Mejla

Wolfgang Hansson

Här är Putin mästare och förebild

Publicerad:

Tyrannerna började släppa sina hämningar långt före en befarad mördad saudisk journalist och en fängslad Interpolchef från Kina.

Mästaren i genren och förebilden för många auktoritära ledare är Rysslands president Vladimir Putin och hans regim.

Den nya världsordningen började ta form efter terrorattackerna i USA 2001. Perioden av frihetlig utveckling i världen efter Berlinmurens fall gick in i väggen i samma ögonblick som de två 400 meter höga WTC-tornen i New York pulveriserades till grushögar.

Plötsligt fanns det ett nytt existentiellt hot mot världen som rättfärdigade metoder som tidigare varit bannlysta i väst. Tortyr, utomrättsliga avrättningar, försvinnanden, massövervakning.

Alla gränser passerades.

1 av 4 | Foto: Maxim Shipenkov / TT NYHETSBYRÅN

Tidpunkten sammanföll med en före detta KGB-agents maktövertagande i Moskva. Vladimir Putin vann presidentvaket 2000 och började sin marsch mot maktfullkomlighet. Terrorhotet gav honom extra handlingsutrymme.

I kölvattnet efter den saudiske journalisten Jamal Khashoggi som försvann på Saudiarabiens konsulat i Istanbul och befaras ha bragts om livet där och den kinesiske Interpolchefen Meng Hongwei som försvann i hemlandet så kommer nu nya bevis för Rysslands inblandning i mordförsöket på före detta ryske agenten Sergej Skripal i Storbritannien.

Besvärande bevis

Den som möjligen tvivlat i skuldfrågan får allt svårare att värja sig.
Bevisen är nu så besvärande för Ryssland att en av få frågor som återstår är huruvida mordet beordrades direkt av Kreml eller om det var en grupp inom säkerhetstjänsten som agerade på egen hand.

Två agenter från den ryska militära underrättelsetjänsten reste av allt att döma till Storbritannien under falsk identitet. Läkaren i teamet höll koll på hanteringen av det livsfarliga nervgiftet Novitjok. Den andres uppgift var att undanröja eventuella säkerhetshot mot operationen.

En tillsynes perfekt plan om det inte varit för att nästan varenda kvadratcentrimeter av Englands städer numera täcks in av övervakningskameror.

Det märkligaste är att Kreml alternativt underrättelsetjänsten inte lärde sig av fallet Alexander Litvinenko som mördades med radioaktivt spetsat te i London 2006.

Sannolikt på direkt order av Vladimir Putin, enligt en statlig brittisk utredning.

Skicka varning

Även den gången var övervakningsbilder en viktig del av bevisningen mot Ryssland.

Kanske bryr sig Kreml inte. Det är viktigare att skicka varningar till de som vågar utmana makten än att undvika internationella incidenter.
På samma sätt resonerade Putin när det gällde att annektera Krim och mot alla regler rita om Europas gränser.

På hemmaplan är Putins regim sedan länge välkänd för sina mord på individer som blottlagt Kremls korruption och nedmontering av vad som återstpår av Rysslands bräckliga demokrati.

Kontraktsmorden på den förre premiärministern Boris Nemtsov och den undersökande reportern Anna Politkovskaja är bara två i en oändligt lång rad förfärande händelser.

Nu ser vi hur samma kultur sprider sig till Europa med mordet på den maltesiska grävande reportern Daphne Caruana Galizia förra året. Hon sprängdes av en bilbomb. I Slovakien sköts den undersökande journalisten Jan Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova efter att han granskat makten.

Våldtagen och mördad

Den bulgariska tv-reportern Viktoria Marinova våldtogs och mördades i förra veckan. Myndigheterna hävdar att inget tyder på att gärningen har något samband med hennes arbete att avslöja korruption i Bulgariens hantering av EU-medel. Tillåt mig tvivla.

Det vi vet är att journalister och andra kritiker löper allt större risker även i länder som ska föreställa demokratier. Det land i världen som fängslar flest journalister är Turkiet vars ledare Tayyip Erdogan länge gått i lära hos Putin.

Utvecklingen underlättas av ovanligt många destabiliserade faktorer i världen och framförallt Europa. Europa är svårt splittrat i migrationsfrågan. En avgrund är på väg att öppna sig mellan de forna Östeuropeiska staterna och övriga Europa. Brexit skapar kaos och gör att EU förlorar ett av sina viktigaste länder. Ovanpå det en högerpopulistisk våg där extrempartier tagit regeringsmakten i flera länder.

Putin utnyttjar motsättningarna till att så ytterligare split mellan EU-länderna. Det gör det allt svårare att upprätthålla den liberala världsordningen som efter andra världskriget varit grundstommen för att försvara demokrati och mänskliga rättigheter.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

LÄS VIDARE