Här är det krigshärjade landet där 20 000 väntas dö i år

Kriget i Afghanistan förvärras.

Flera experter varnar för att konflikten kan bli den dödligaste i världen i år.

– Det skulle kunna överskrida dödstalet från alla andra konflikter, kanske även kriget i Syrien, säger Graeme Smith vid International Crisis Group till AFP.

Under flera år har kriget i Syrien varit den dödligaste konflikten i världen.

Även det här året ser ut att bli blodigt. Hittills i år har 15 000 dödats i landet, enligt Syriska människorättsobservatoriet.

Samtidigt har utvecklingen i Afghanistan varit katastrofal.

Talibanerna kontrollerar nu mer territorium än någonsin, sedan de störtades från makten i samband med den USA-ledda invasionen för sjutton år sedan. Även terrorgruppen IS är på plats.

Attackerna har blivit fler, mer massiva, mer spridda – och dödligare, enligt BBC. Såväl talibanerna som den USA-stödda regeringen gör allt för att stärka sina ställningar inför de förhandlingar som vid något tillfälle väntas inledas.

”20 000 döda i år”

Det här året väntas bli dödligare än 2017. Precis som 2017 var dödligare än 2016.

Graeme Smith, konsult vid International Crisis Group, uppger för AFP att det finns indikationer på att kriget i Afghanistan kan orsaka 20 000 dödsfall i år, civila och stridande.

– Det skulle kunna överskrida dödstalet från alla andra konflikter, kanske även kriget i Syrien, säger han.

Han får medhåll av Johnny Walsh, Afghanistanexpert på United States Institute of Peace.

”Världens dödligaste”

– Det ökande antalet döda i Afghanistan och den möjliga slutstriden i Syrien kan göra Afghanistan till världens dödligaste konflikt, säger han till AFP.

Den amerikanske presidenten Donald Trump har skickat in tusentals ytterligare amerikanska trupper och beslutat att flyganfallen ska intensifieras.

Trots blodbadet framhöll general John Nicholson, som fram till nyligen var USA:s och Natos högsta befäl i landet, att Trumps strategi fungerade, enligt AFP.

”En dödsfälla”

Men ännu är inte kampen om den allt annat än åtråvärda förstaplatsen avgjord. Den syriska regimen uppges just nu vara på väg att inleda en storoffensiv mot Idlib-provinsen, där en miljon barn är instängda i vad som har liknats vid en dödsfälla.

Ett fullskaligt anfall skulle riskera att innebära en mänsklig katastrof – och att Syrien behåller förstaplatsen ännu ett år.

Publisert:

LÄS VIDARE