Över 200 drunknade – man räddad ur luftficka

avTT

Foto: AP/TT
Färjan Nyerere ligger upp och ned nära ön Ukora i Victoriasjön, Tanzania.

Över 200 människor har bekräftats drunknade i färjekatastrofen i Victoriasjön i Tanzania. En mekaniker, som stängde in sig och lyckades hamna i en luftficka i den förlista färjan, har mirakulöst överlevt.

Tre dagar efter olyckan steg antalet dödsoffer till 207, enligt landets public service-radio. Det bekräftar myndigheternas värsta farhågor om katastrofens omfattning.

Samma dag hittades en överlevare i färjan Nyereres skrov. Det var fyra dykare från flottan som tidigt på morgonen hörde ljud som kunde vara livstecken inifrån den kapsejsade färjan. De lyckades dra ut en man som fördes till sjukhus, berättar ett ögonvittne.

Mannen, en mekaniker, hade lyckats låsa in sig i ett rum med en luftficka där han överlevt. Hans tillstånd är inte känt.

Simmade under färjan

Färjan kapsejsade och sjönk på torsdagskvällen nära land vid ön Ukora, fullastad med människor och varor på väg hem från en marknad på grannön Bugolora. Det är oklart hur många människor som befann sig ombord på färjan som enligt statliga medier var byggd för 100 personer. 41 personer har räddats.

– Färjan slog runt mycket snabbt och hamnade över oss. Jag hade turen att kunna simma under vattnet, utan att veta var jag var medan jag försökte simma i säkerhet. Jag stötte på några metallstänger som skar mig i ansiktet och bakhuvudet, berättar Charles Ngarima.

När räddningsarbetet återupptogs på lördagen flöt fortfarande kroppar runt färjan.

Sänder utrustning

Transport- och kommunikationsminister Isack Kamwelwe meddelar att regeringen sänder avancerad utrustning för att underlätta räddningsarbetet.

– Den här utrustningen kommer att öka effektiviteten i räddningsinsatsen och vi kommer att fortsätta tills vi är nöjda och alla är hittade, säger han.

Anhöriga till de drunknade har börjat identifiera sina kära, tillägger Kamwelwe.

Kistor har radats upp medan kroppar dras upp ur vattnet, bara några meter från land.

President John Magufuli har beordrat att de som ansvarar för färjan ska gripas. Enligt presidenten står det klart att fartyget var överlastat.

Fyra dagars landssorg har utlysts i Tanzania.