Trumps kamp mot klockan

För president Donald Trump och abortmotståndarna är det en kamp mot klockan.

De vill till varje pris få Brett Kavanaugh godkänd som ny domare i Högsta domstolen före mellanårsvalet.

Annars kan det vara för sent.

Det är en politisk strid av klassiskt amerikanskt snitt som vi just nu ser utspela sig kring ny domare i Högsta domstolen.

Från början såg det ut som Brett Kavanaugh skulle få en tämligen enkel resa. Han har en gedigen domarerfarenhet och republikanerna har majoritet i senaten.

1 av 3 | Foto: Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Det enda som låg honom i fatet var att Donald Trump nominerat honom med det tydliga budskapet att han vill ha en pro life-domare, det vill säga mot fri abort. Många fruktar att Kavanaugh kommer att bidra till att avskaffa aborträtten om han får chansen. Något som fått demokraterna och även liberalt sinnade republikaner att försöka kasta käppar i maskineriet.

De har fått hjälp från oväntat håll. För någon vecka sedan anklagade en gammal skolkamrat, Christine Blasey Ford, Kavanaugh för att ha försökt våldta henne på en fest när han var 17 år och hon 15. När hon försökte skrika satte han handen över hennes mun. Båda ska ha varit kraftigt berusade vilket kommer att leda till frågor om Kavanughs alkoholvanor.

Händelsen ska ha inträffat för 36 år sedan.

Utnyttjad

Ändå tog demokraterna den som intäkt för att försöka skjuta på omröstningen om Kavanaugh.

Varför Blasey Ford för fram dessa anklagelser först nu är oklart men republikanerna insinuerar att hon blivit utnyttjad av demokraterna i syfte att förhindra att Kavanaughs godkänns. Inte minst eftersom Dianne Feinstein, demokraternas tongivande ledamot i justitieutskottet, i två månader hemlighöll det brev där Blasey Ford framförde sina anklagelser och la fram det först kort före att omröstningen skulle ha skett.

Blasey Ford, som är demokrat, har efter stor vånda gått med på att vittna inför senaten på torsdag efter att initialt ha krävt att det först ska göras en FBI-utredning.

För att komplicera det hela ytterligare har ännu en kvinna trätt fram, studiekamrat med Kavanaugh på Yale-universitetet. Deborah Ramirez hävdar att den nominerade domaren under det första studieåret skulle ha exponerat sin penis och rört henne med den mot hennes vilja.

Förnekar

Kavanaugh förnekar blankt anklagelserna från båda kvinnorna och hävdar att han utsätts för en smutskastningskampanj av personer som vill förhindra att han blir HD-domare.

Frågan är om skuldfrågan någonsin kommer att kunna redas ut. Men helt klart hänger hans utnämning på hur han och Blasey Ford klarar förhören. Om hon framstår som trovärdig och Kavanaughs lämplighet kan ifrågasättas så kan det leda till att han kan få en majoritet emot sig.

Den största faran är ändå att omröstningen inte blir av före kongressvalen den 6 november. Efter valet kan majoritetsförhållandena i senaten se helt annorlunda ut. Redan nu är republikanernas övervikt i senaten lövtunn. I mellanårsvalen är det nästan alltid den sittande presidentens parti som förlorar.
Dianne Feinstein har i ett brev krävt att hela processen skjuts upp nu när det finns två kvinnor som riktar allvarliga anklagelser mot Kavanaugh.

Lögndetektor

Republikanerna å sin sida gör allt för att snabba på processen. Ordförande Charles Grassley satte en deadline för när Blasey Ford tvingades gå med på att vittna.

Demokraterna har vunnit lite tid men vad som kommer fram i förhören avgör hur snabbt det går i fortsättningen.

Fallet påminner i vissa avseenden om när Clarence Thomas nominerades till domare i HD av George Bush den äldre 1991. Thomas skulle bli den andre färgade domaren i HD men han var också starkt konservativ och många fruktade att han skulle rösta emot fri abort om frågan kom upp i högsta instans igen.

Plötsligt dök det upp anklagelser från Anita Hill, en kvinna som arbetade som assistent åt domaren, att Thomas sexuellt trakasserat henne. Ett lögndetektortest stärkte hennes berättelse. Thomas nekade och godkändes till slut med rekordliten marginal i senaten.

Men i svallvågorna efter #Metoo-debatten är det inte självklart att den här typen av övergrepp längre tolereras. Om de utsatta kvinnorna anses trovärdiga.

avWolfgang Hansson