Vilhelmina

Här får de äldre en egen älgjakt på boendet

avNicole Gustafsson

Älgjakten har dragit igång, inte bara ute till skogs utan även inne på äldreboendet Tallbacka i Vilhelmina.

Med hjälp av en jaktsimulator, extra starkt kaffe och en stor sprakande eld skapades den perfekta älgjaktskänslan för de äldre.

– Stämningen var verkligen god, säger undersköterskan Lennart Fjellman.

På äldreboendet Tallbacka har diskussionerna gått varma kring höstens stora event – älgjakten. Och det var mitt under en sådan diskussion som undersköterskan Lennart Fjellman fick en idé.

– Jag kom på att Jägarförbundet i Vilhelmina har en simulator. Så jag bestämde mig för att fråga om vi fick låna den, säger Lennart.

Det fick dem, och Lennart bestämde sig för att ordna ett älgjakts-event för de äldre på boendet i Vilhelmina, något SVT har rapporterat om.

För att hitta den rätta jaktstämningen så visades en klassisk jaktrulle samtidigt som en sprakande eld värmde de jaktsugna på äldreboendet.

– Fikat skulle också kännas som fika som man har med sig ut på älgjakt. Så det blev extra starkt kaffe, sidfläsk och pilsnerkorv, berättar Lennart som tillsammans med kollegorna anordnade det hela med hjälp från Bergmans Fisk & Vilt och Farmens delikatesser.

1 av 4 | Foto: Privat
Lennart stöttar och övervakar jakten inne på Tallbacka.

Inte bara lösa skott, utan många skratt

Älgjakten är stor i Vilhelmina, och de flesta på äldreboendet har en anknytning till jakt berättar Lennart.

– Så eventet var ganska välbesökt och stämningen var god. Särskilt bland dem som inte sköt, men som gärna påpekade hur bra och dåligt de andra lyckades träffa, säger Lennart skrattande.

Till en början var det lite svårt för många att få rätt på de moderna siktena.

– I början var det lite ringrostigt , men det dröjde inte så lång tid innan de kom in i det. Man märkte att de har jagat i sina liv.

Att det nya påhittiga eventet träffade rätt känns som en morot för att fortsätta komma på nya idéer till aktiviteter för de äldre på boendet menar Lennart.

– Man mår ju bra när man lyckas glädja folk, så är det bara, säger Lennart.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vilhelmina

Älgar