Historiska regnmängder när Florence drar fram

avTT

1 av 2 | Foto: Andrew Carter/AP/TT
Robert Simmons Jr och hans kattunge Survivor räddas undan översvämningarna i New Bern.

Florence fortsätter sin framfart i North Carolina. Mängden regn under en och samma storm i USA är nu uppe i rekordnivå – på vissa ställen har det fallit över 75 centimeter.

Minst åtta personer har dött och 1,7 miljoner har evakuerats. I granndelstaten South Carolina har en person omkommit.

Trots en nedgradering från orkan till tropisk storm fortsätter Florence att orsaka kaos i North Carolina. På bilder från det drabbade området syns människor med vatten upp till låren, och enligt preliminära siffror ligger vattennivån som högst på över 75 centimeter – och nivåerna väntas stiga. Fram till söndagen kan det ha fallit upp till 127 centimeter regn i delar av sydöstra North Carolina, skriver ABC News.

– Stormen kommer att fortsätta sin våldsamma framfart i flera dagar och orsaka förödelse i vår stat. Floderna kommer att fortsätta stiga nästa vecka och översvämningarna kommer att bli värre, säger North Carolinas guvernör Roy Cooper.

Nästan en miljon personer saknar ström.

"Kan utplånas"

Han varnar också för att floder svämmar över extremt snabbt.

– Vi är mycket oroade för hela samhällen som vi tror kan utplånas.

Nio personer har dött till följd av stormen. En kvinna och hennes spädbarn omkom när ett träd föll över deras hus i Wilmington. I Pender County dog en kvinna som drabbats av hjärtattack men inte kunde nås av vårdpersonal. I Lenoir County omkom två män i separata händelser utomhus.

Tre människor har omkommit i Duplin County sedan deras respektive fordon svepts i väg av vattenmassor. Ytterligare en person har omkommit i South Carolina, rapporterar NBC News.

Utegångsförbud

Myndigheterna har utfärdat utegångsförbud och många har blivit fångna i sina hem sedan floderna Trent och Neuse svämmat över.

– Hittills har vi räddat över 400 personer. Men vi har fortfarande ungefär 100 som behöver räddas. Cirka 1 200 har placerats i härbärgen och vi har ungefär 4 200 förstörda bostäder, säger Dana Outlaw, borgmästare i New Bern, till CNN.

På Twitter försöker myndigheterna i New Bern mana till lugn:

"Vi kommer och hämtar er. Ni kanske måste flytta upp till övervåningen, eller vinden, men vi kommer och hämtar er."

Katastrofläge

Det nationella orkancentret NHC beskriver Florence som en långsam storm som kommer att hålla i sig. De varnar även för att ett antal tornados kan komma att dra in över området.

– Det är inte över än, säger Jeff Byard på katastrofmyndigheten Fema.

Vita huset meddelade under lördagen att president Donald Trump har utlyst ett katastrofläge, vilket gör det möjligt för boende i North Carolina att få ekonomiskt stöd för bland annat temporära boenden och reparationer, uppger ABC news. Presidenten ska även besöka de katastrofdrabbade områdena under nästa vecka, skriver AFP.

Så mycket blåser det – lär dig gränserna 00:22
ARTIKELN HANDLAR OM