Misstänkte eleven ska ha varnat för dådet på sociala medier

JÖNKÖPING/STOCKHOLM. När larmet kom om knivskärningen på en skola i Jönköping kunde polisen snabbt gripa en misstänkt person.

På sociala medier skriver en pojke som uppges vara den utpekade mellanstadieeleven om hur han planerat att genomföra ett dåd på sin skola.

Samma person poserar också i skräckfilmsmask på flera bilder.

Två elever skadades lindrigt när en annan elev under onsdagsmorgonen gick till attack med en kniv på en skola i Jönköping. Enligt uppgifter till Aftonbladet bar gärningspersonen en mask från skräckfilmsserien ”Scream”.

Efter angreppet ska eleven ha gått hem och bytt om. Kläderna han bar vid dådet gömde han under sängen, uppger en källa för Aftonbladet.

Grundskolechefen David Norrfjärd uppger att personal på skolan snabbt slog larm till polisen.

– Det var medarbetare på skolan som såg det här och agerade väldigt kraftfullt och korrekt enligt de rutiner som finns. Polisen kunde göra en snabb insats och ganska snabbt omhänderta den här personen.

– Han är i vårt förvar. Det är en komplex händelse och jag skulle gissa att vi pratar med personen i närvaro med socialtjänsten och vårdnadsinnehavare, säger Thomas Agnevik på polisen till Jönköpings-Posten.

Vid skolan samlades oroliga föräldrar som meddelats av skolan vad som hänt. Lektionerna fortsatte som vanligt, efter beslut från polisen att det var säkert.

– Alla vi mammor var jätteoroliga, säger Faddumo Husein, som har barn på skolan.

Nioåriga Mona hade slöjd när knivdramat inträffade. Efter skolan har hon varit på basketträning. 

– Det kändes lite konstigt att det hände när vi var där, säger hon.

Slöjdlektionen fortsatte som vanligt och efter ett tag berättade läraren vad som hänt. Mona tror inte det kommer kännas otryggt i skolan under torsdagen.

– Det känns tryggt att gå till skolan. Jag tror inte jag kommer tänka på något speciellt när jag går till skolan. Det kommer kännas som vanligt.

Polisen kommer ha förstärkt närvaro i området under resten av veckan.

La upp filmer på sociala medier

Det inträffade rubriceras som mordförsök, och förundersökningen leds av kammaråklagare Heléne Thomasson. Hon har inte gått att nå för en intervju, men säger i ett uttalande att polisen har en god bild av vad som hänt.

– Vi tror oss vara säkra på att vi har rätt gärningsperson och rätt vapen i beslag. Allt tyder på att det var fråga om en ensam gärningsperson som agerat på egen hand.

På sociala medier har en person som uppges vara den utpekade eleven lagt ut flera bilder och videor. På ett foto som publicerades på Instagram för en dryg månad sedan syns en gestalt som håller en stor kniv i handen. Ansiktet döljs av en ”Scream”-mask. I en kommentar skriver användaren:

”Masken har kommit”.

De senaste veckorna har personen publicerat flera bilder där han bär masken. I slutet av augusti lades ett foto föreställande den misstänkte pojken ut.

Under den senaste månaden har även flera videoklipp publicerats på ett Youtube-konto med samma användarnamn.

I ett klipp står:

”Jag kommer inte att göra fler videor. Orsaken är att jag ska genomföra ett dåd på min skola. Mina måltavlor kommer att bli människor som förstört mitt och mina vänners liv”.

Uppgifter: Mobbning har förekommit

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det ha varit stökigt och förekommit mobbing i årskursen som mellanstadieeleven går i.

Vid 12-tiden på onsdagen bar polisen ut datorer från den utpekade elevens hem. Åklagaren vill i nuläget inte kommentera varken det eller inläggen på sociala medier.

– Det vi har att säga i nuläget är det som framkommer i pressmeddelandet. Så fort som möjligt kommer vi att släppa mer information, men just nu är det detta som vi har, säger Ann Öberg vid Åklagarmyndighetens presstjänst.

De två skadade eleverna hade på onsdagskvällen kunnat lämna sjukhuset.

Publisert:

LÄS VIDARE