15-åringen överklagar häktningsbeslutet

NYHETER

Kalmar

Den 15-åriga flicka, som häktats misstänkt för att ha anlagt branden på Överskottsbolaget i Skogsby på Öland, överklagade på tisdagen häktningsbeslutet till hovrätten.

- Grunden till överklagandet är framför allt hennes ungdom. Det är inte vettigt att så unga människor ska sitta häktade och jag blev förvånad över tingsrättens beslut, säger advokat Lennart Skogsberg, som företräder flickan, till TT.

Enligt advokaten är 15-åringen en ordentlig och skötsam flicka som inte haft några tidigare kontakter med polis eller sociala myndigheter.

- Hon är bedrövad och ledsen. Som jag ser det handlar det om ett ungdomsstreck som fått katastrofala följder, säger han.

I överklagandet begär Lennart Skogsberg att 15-åringen omedelbart ska försättas på fri fot.

”Någon risk för undanröjande av bevis eller försvårande av utredning föreligger inte. Behov av eventuell övervakning kan enkelt lösas i och med att hon bor hemma hos sina föräldrar”, skriver han.

Förtur

Eftersom flickan är under 18 år ska hovrätten handlägga ärendet med förtur. Överklagandet kommer därför att prövas under de närmaste dagarna.

På tisdagen genomfördes en teknisk undersökning av brandplatsen, men enligt Kalmarpolisen gav den inte mycket eftersom varuhuset är jämnat med marken.

Samtidigt fortsatte förhören med 15-åringen och med vittnen från branden.

- Iakttagelserna styrker de uppgifter vi tidigare hade från flickorna. I dag finns det inget som tyder på att det är fler inblandade i branden, säger Kjell Hultman, utredare hos Kalmarpolisen.

Värdet okänt

Polisen har även hört ägaren till den restaurang som ligger granne med det ödelagda varuhuset. Enligt Barometern/Oskarshamnstidningen försökte någon anlägga en brand genom att placera en brinnande marschall intill restaurangen natten innan det brann i varuhuset.

På Överskottsbolaget kan man i nuläget inte uppskatta hur stora värden som gick till spillo i måndagens brand.

- Nu vidtar förhandlingar med försäkringsbolaget. De har inte inletts än, säger Christer Engberg, marknadschef på Ö o B Överskottsbolaget AB.

Vad som ska hända med det förstörda varuhuset på Öland är inte klart.

- Vi ska först och främst ta hand om personalen, sen tar vi tag i resten. Men vår ambitionen är att återställa allting.

Överskottsbolaget har 53 varuhus runt om i Sverige. Så sent som hösten 1998 brann företagets varuhus i Borlänge ner till grunden. Enligt Christer Engberg blev det aldrig klarlagt vad som orsakade den branden.

Beatrice Palm/TT