"Räddaren" var våldtäktsman

NYHETER

19-åring dömd för grov våldtäkt

Kvinnan våldtogs och lämnades bakbunden och misshandlad.

När hon kunde skrika på hjälp och en 19-årig man dök upp trodde hon att hon skulle få hjälp – i stället blev hon våldtagen igen.

I dag dömdes 19-åringen till tre års fängelse för grov våldtäkt.

Tingsrätten i Karlskrona skriver att han visat särskild hänsynslöshet i att han utnyttjat den hjälplösa och utsatta position som kvinnan befunnit sig i.

Det var på pingstafton som den 28-åriga kvinnan förföljdes av en jämnårig man som hon tidigare nobbat på krogen i centrala Karlkrona. Kvinnan visade att hon inte var intresserad. Då skällde mannen ut henne och hävdade att hon kränkt honom. Sedan väntade han på henne när hon skulle hem.

Tog stryptag

I en utomhustrappa slet mannen in kvinnan i ett buskage. Där bakband han henne med sin livrem och stoppade ett linne i munnen på henne. Därefter våldtogs hon. Mannen tog också stryptag på henne och misshandlade henne.

När kvinnan lyckades spotta ut linnet och skrika på hjälp flydde mannen. En 19-årig man dök upp i buskaget, men i stället för att hjälpa kvinnan våldtog han henne. Efteråt lovade han att hjälpa henne upp, men när hon försökte fly knuffade han åter ned henne på marken och våldtog henne igen.

19-åringen nekade

Ett vittne som sett 28-åringen lämna buskaget och 19-åringen gå in larmade polisen och den yngre mannen kunde gripas i ett skogsparti. 19-åringen åtalades för grov våldtäkt, men nekade till anklagelserna. Han hävdade att han frigjort kvinnan från livremmen och skulle hjälpa henne upp, samt att han skulle låna henne sina byxor.

När polisen kom till platsen fann de mannen med gylfen öppen.

Vittnet, som kände 19-åringen, uppger att denne "ville ha en kvinna den kvällen" och att han hoppat in i buskaget varifrån de båda hört ljud som kunde vara sex eller en våldtäkt.

Rätten skriver att den 28-åriga kvinnan har lämnat en detaljerad och sammanhängande berättelse, samt att hennes historia styrks av läkarundersökningen och av vittnesuppgifterna.

Den första våldtäktsmannen var när rättegången inleddes identifierad och anhållen i sin frånvaro. Enligt chefsåklagare Ingela Klinteberg kände de båda männen inte varandra. Blekinge tingsrätt beslutade också att 19-åringen ska utvisas.

Tove Wennergren