Blind pilot ska flyga runt Storbritannien

NYHETER

Steve, 41: "Det här är den största utmaningen"

Tvåbarnspappan Steve Cunningham har redan satt hastighetsrekord på land och i vatten.

I dag ska han försöka flyga runt Storbritannien.

Ah, just ja. Det bör tilläggas att han är blind.

Aldrig tidigare har en blind pilot flugit runt de brittiska öarna.

Det ska engelsmannen Steve Cunningham, 41, ändra på.

Tvåbarnspappan från Banbury i Oxfordshire fick problem med synen när han var åtta år och förlorade den helt fyra år senare.

När 41-åringen i morse lyfte från flygplatsen Biggin Hill i London hade han en andrepilot vid sin sida. Men den blinde piloten hade full kontroll över planet med hjälp av ett datorprogram som berättar för honom vad som händer.

Andrepilotens uppgift är att kontrollera att informationen från datorprogrammet är korrekt.

– Steve har jobbat hårt inför den här utmaningen och tränat i sju år. Han ser verkligen framemot det här, sa en taleskvinna till BBC:s nätupplaga inför lyftningen.

Vinden var svag när det fyrsitsiga, lätta Piper Warrior-planet lyfte i morse klockan 09.10, lokal tid. Äventyret beräknas ta fem dagar.

Rekord på land och i vatten

Steve Cunningham är onekligen en svårslagen rekordman. Han har tidigare satt hastighetsrekord för blinda både på land och i vatten.

Dessutom är han lagkapten i Englands fotbollslandslag för blinda.

– Tanken har alltid varit att göra hattrick i rekord på land, i vatten och i luften. Jag visste att jag kunde klara av rekorden på land och i vatten – men det här är den största utmaningen, säger 41-åringen till BBC.

För den som inte förstår hur en blind person kan bemästra ett flygplan förklarar Steve Cunningham:

– Man flyger inte ett flygplan med hjälp av vad man ser, utan med hjälp av den information som man får från kontrollpanelen.

Nicklas Hermansson