Sommarkrog som aldrig sviker

NYHETER

Lyckat när västkusten tar plats på bästa läge i Hammarby sjöstad

1 av 4 | Foto: Uteserveringen vid kanalen hör till Stockholms allra mysigaste.

GÖTEBORG

Midskeppsgatan 31. Telefon: 031/13 99 33. Öppet: Mån-tor 11.30-24, fre 11.30-01, lör 12-01, sön 12-24. Varmrätter:95-190 kronor. 50 cl stöl: 55 kronor.

Sommar-Stockholms nya succékrog. Och något annat var kanske inte att vänta när det är människorna bakom Storstad, Olssons Skor och Hotellet som ligger bakom.

Ändå känns det som ett lite djärvt experiment. Krogen ligger lite avigt till utanför tullarna. Det var väl inte heller helt självklart att namnet och telefonnumret med riktnummer 031 skulle fungera, då det är något slags dubbelironi, som kan uppfattas som både drift med och hyllning till västkusten.

Maten har till viss del västkuststämpel. Ört- och vitlökskryddad kräftskagen (75 eller 125 kronor) är till exempel ett utmärkt sätt att inleda middagen.

Menyn innehåller få rätter, men allt är i gengäld både vällagat och prisvärt. En utsökt grillad forellfilé (195 kronor) serveras med så mycket primörer och färskpotatis att man blir proppmätt, något som inte är så vanligt när det gäller fiskrätter. Lammrostbiff (190 kronor) har som tillbehör en ljuvlig getostrisotto, som bara smälter i munnen. Vi har prövat flera rätter och aldrig blivit besvikna.

Vad som sedan lyfter krogen till snudd på fem plus-nivå är dels personalen, som trots mycket folk och stress lyckas skapa ett slags hemma hos-känsla, dels krogens utseende.

Läget är extremt läckert, mot slutet av kanalen i Hammarby sjöstad, i ett eget brunt hus. En utomhusbar i en trappa gör att några praktiskt taget kan sitta och dingla med fötterna i vattnet med en drink i handen. Ungefär hälften av matgästerna sitter också utomhus, med vattnet precis bredvid. Och barnen får låna fiskespö när tålamodet tar slut.

Matombudsmannen