Elva sparkas efter kycklingtortyr

NYHETER

Riskerar tre års fängelse för djurplågeri

På tisdagen släppte djurrättsorganisationen PETA bilder som visar hur anställda på en kycklingfabrik sparkar, hoppar och slår på levande kycklingar.

Kycklingar som sedan ska bli mat – hos snabbmatskedjan Kentucky Fried Chicken.

Nu sparkas elva av de anställda och riskerar upp till tre års fängelse.

–Vi kommer att fortsätta utredningen tills vi är förvissade om att varje anställd, oavsett rang, som haft vetskap om dessa händelser ställts till svars för sina handlingar, sade utredaren O. B. Goolsby till AP på onsdagen.

Videobilderna som togs mellan oktober och maj visar hur personal på Kentucky Fried Chicken–leverantören Pilgrim's Pride i Moorefield, West Virginia stampar, hoppar, sparkar och slår levande kycklingarna mot väggar och golv.

Tortyren ackompanjeras av högljudd rockmusik.

Slet itu fåglarna

Enligt djurrättsorganisationen PETA, som smygfilmade videobilderna, ska det även finnas ögonvittnesskildringar på hur personalen slitit näbbarna ur fåglarna, spraymålat deras ansikten, spottat tobak i deras ögon och slitit itu djuren.

Det texas-baserade företaget sade på onsdagen att de satt upp övervakningskameror och att arbetsledare på 24 av deras amerikanska fabriker har tillsagt att utbilda sina arbetare i hur man hanterar djur. PETA kräver att de som utfört den grymma misshandeln ska åtalas för djurplågeri, ett brott som kan ge mellan ett och tre års fängelse. Åklagare har ännu inte tagit beslut om eventuellt åtal.

Utsett till "Årets leverantör"

Anledningen till att organisationen valde att granska just det här slakthuset var att det hade blivit utsett av KFC till ”Årets leverantör”

Slakteriets talesman Ray Atkinson säger till AP att företaget är äcklade av bilderna.

KFC:s taleskvinna Bonnie Warschauer sa i ett uttalande att man inte kommer att köpa några fler kycklingar från företaget såvida de inte kan garantera att missförhållandena rättas till.

PETA har pressat KFC sen förra året då man stämde företaget och uppmanade till bojkott. PETA krävde att KFC skulle ställa krav på att deras leverantörer skulle behandla djuren mer humant.

Organisationen har tidigare drivit liknande krav med framgång mot stora snabbmatskedjor som McDonalds och Burger King.

Tidigare artiklar:

Per Mattsson