60-årig man sögs in mot kraftverkets dammlucka

NYHETER

Den 60-årige mannen såg sin vän slitas med av strömmarna och föras bort mot kraftverket.

Själv lyckades han rädda sig upp på land.

Vännens kamp mot vattenmassorna var förgäves - förmodligen dog han av fallet genom kraftverkets öppna dammlucka.

Olyckan inträffade vid Östanå gamla pappersbruk, 2,5 mil norr om Kristianstad.

Strömmarna var starka

De båda vännerna tog i går eftermiddag båten ut på Helge å för att meta småfisk.

En av männen, båda var i 60-årsåldern, bodde i en villa med sin fru endast några hundra meter från stranden där utflykten startade.

- Eftersom vattennivån är ovanligt hög är strömmarna mycket starka. Ett vittne berättade att de båda männen stod upp i båten strax innan den gick omkull, förmodligen ville de få igång motorn för att inte glida mot kraftverket, säger Lars-Åke Lindell, räddningsledare vid olycksplatsen.

Båda männen föll i vattnet och kämpade för sina liv. En av dem lyckades ta sig upp på land men hans vän orkade inte stå emot de starka strömmarna.

Föll mot betongbottnen

Hjälplös drogs han mot kraftverket som hade luckorna öppna, på grund av den höga vattennivån efter regnovädret. Med största sannolikhet har mannen när han nådde kraftverket, sugits ner under vattnet och pressats under den cirka tre decimeter höga öppningen, för att sedan falla två-tre meter rakt ner mot vattnet och betongbottnen nedanför.

- Vattendjupet är uppskattningsvis cirka två meter där han landade, så antagligen dog han av fallet, säger Lars-Åke Lindell.

Fördes nedströms i ån

Räddningstjänsten fick larmet klockan 17.00 och var på plats tolv minuter senare. Men förgäves. När de fick fatt i mannen som förts ytterligare ett par kilometer nedströms var han redan död.

Krosskador på kroppen styrker räddningstjänstens teorier om dödsorsaken.

Ingen av männen hade flytväst.

Malin Nord