SVT ljuger om Norrmalmstorgsdramat

Publicerad:
Uppdaterad:

Clark Olofsson rasar mot nyinspelade filmen

Nästa fredag sänds den nyinspelade tv-filmen om Norrmalmstorgsdramat.

Clark Olofsson – en av dramats huvudpersoner – går nu till hårt angrepp mot SVT. Han kallar filmen historieförfalskning.

Enligt Dagens Nyheter har Clark Olofsson, som sitter i danskt fängelse för narkotikabrott, skrivit ett brev till SVT Drama där han kallar filmmanuset för ”ett enda stort bedrägeri”.

”Ingen tog kontakt”

Olofsson har kopplat in advokat och kräver att SVT genomgående byter ut hans namn i replikerna.

”Enligt manus har författarna lyckats missa precis varenda avgörande grej som hände. Att ingen på SVT tog kontakt med mig innan manuskriptet skrevs visar ju bara att ingen var intresserad av sanning”, skriver han, enligt DN.

Håkan Lindhé har både regisserat och skrivit manus till filmen ”Norrmalmstorg”. I en tidigare intervju har han medgett att filmen inte visar den enda sanningen om vad som hände under dramat för 30 år sedan. Han ska dock ha gjort en grundlig research inför filmen.

Tänker inte ändra

– Den bygger på den bild jag skapat mig efter att bland annat ha talat med Janne Olsson, Clark Olofsson, poliskällor och gisslan, har Håkan Lindhé sagt till Aftonbladet.

SVT har inga planer på att ändra i filmen.

– Filmen är en tolkning av verkligheten och aspirerar inte på att berätta någon sanning, säger Daniel Alfredson, chef för SVT Drama Stockholm, till DN.

Gunnar Svensson

Publicerad: