Det är inte terrorism

21-årig student kopplas till de muslimska hatsajterna

GÖTEBORG

Källarlokalen ligger ett stenkast från shoppingcentret Nordstan i centrala Göteborg.

Omkring 20 ungdomar har samlats för att lyssna på Anas Khalifas föreläsning om islam.

Bakom honom står en tavla som gör reklam för hemsidan omislam.com.

Anas Khalifa är den ende svensk vars namn finns på hemsidan. Han förnekar dock att han har något med "terrorsajten" att göra.

Anas Khalifa är klädd i vita vida byxor och en lång vit skjorta. På huvudet har han en kort huvudbonad. Det långa, svarta skägget fullbordar sinnebilden av en radikal muslim.

Men Anas förnekar att han skulle uppmana till våld.

- Det vi förmedlar har inget med terrorism att göra, säger han.

Ändå ligger fem av dina predikningar ute på omislams hemsida. Varför?

- Viktigast för mig är att få ut mitt budskap.

Sidan uppmanar bland annat till jihad. Du har själv översatt en artikel om fiendskapen mellan muslimer och judar.

"Några killar i Stockholm"

- Jag sympatiserar inte med allt på sidan. En del av artiklarna är gamla. Jag vet inte var de fått tag på dem.

Vet du vilka som står bakom sidan?

- Nej, bara att det är några killar i Stockholm. Jag har bara kontakt med dem via mejl.

Känns det inte konstigt att ha dina föreläsningar på en hemsida med ett så extremt budskap?

- Tvärtom. Det är bra att hemsidan genom mina predikningar inte bara är radikal.

Anas Khalifa chattar under pseudonymen Abu Malik på islamguiden.se - den mest väletablerade muslimska hemsidan i Sverige. Som "sin" hemsida hänvisar han till omislam.com.

Väggarna i lokalen är målade dovt blå. På fredagar tjänstgör den som moské. Vatten- och avloppsrören löper fritt strax under taket.

Lokalen frekventeras av föreningen Tuff, Troende unga framtida förebilder. Tuff är en lokalorganisation till rikstäckande Sveriges unga muslimer som förra året fick närmare 1,8 miljoner kronor i statliga bidrag. Huruvida några av dessa pengar kanaliserats till Tuff är oklart.

Innan Anas Khalifa inleder sin föreläsning ber han alla att titta rakt på honom under föreläsningen. Eller i golvet.

Hans röst är engagerad och driven. Predikan innehåller många religiösa förmaningar men inget av det han säger uppmanar till våld eller terrorism.

Anas sitter i en fåtölj och pratar. Framför sig har han en liten bandspelare som registrerar varje ord.

Merparten av åhörarna ser ut att vara i de övre tonåren. Alla män har arabiskt eller afrikanskt utseende.

Ett fåtal kvinnor sitter längst bak i lokalen. Några med svenskt utseende.

Ett dygn efter besöket på Anas föreläsning i Göteborg nås Aftonbladet av ett mejl från personerna bakom nätsajten Supporters of shariah in Sweden.

"Hörde att du var och snokade runt lite i Göteborg angående vår hemsida. Vad är det du vill? Du är ju inte islamälskare precis."

Kan vara samma person

Supporters of shariahs hemsida har bara en länk. Till omislam.com.

Eftersom båda hemsidorna gjort allt som står i sin makt för att dölja vilka som står bakom är det teoretiskt möjligt att sidorna drivs av samma person eller personer.

Det är uppenbart att någon med anknytning till sidorna befann sig i källarlokalen i centrala Göteborg efter Anas föreläsning och avlyssnade vår konversation. Alternativt att Anas berättade om den för dessa personer.

Hans hållning till extremism verkar skifta starkt.

Har haft extrema åsikter

Aftonbladets Salam Karam - som talar arabiska - bad Anas och några av de andra i lokalen om en intervju med någon som hade extremistiska åsikter. Det var tvärstopp. När Salam undrade om de i stället kunde ordna någon "extremist" till hans forskaruppsats erbjöd sig Anas själv att ställa upp.

Omdömena om Anas varierar. En person uppger att Anas haft väldigt extrema åsikter men att han lugnat ner sig på sistone.

Ahmed Mohammed från Islamiska informationsföreningen i Göteborg har träffat Anas två gånger.

- Jag tror inte han ligger bakom hemsidorna. Han gjorde inget så extremt intryck på mig. Men han är mycket aktiv och ungdomar dras till honom.

Ahmed berättar att föreningen haft problem med gästboken på sin hemsida där personer skrivit extrema uttalanden.

- Sånt brukar jag radera så fort jag ser det. Jag vet inte vilka det är som skriver men vi får alla lida för de här radikala.

Via nätet har Aftonbladet även varit kontakt med en person som säger sig stå bakom Supporters of shariah in Swedens hemsida. En annan av de radikala muslimska hemsidorna på svenska. Han visste inte att han "chattade" med en journalist.

Stöder heligt krig

Han kallar sig Usama al-Swedie som på svenska betyder "Usama den svenske".

I ett mejl beskriver han sig själv som svensk som konverterat till islam för sex år sedan. I detta mejl uttrycker han sitt fulla stöd för vad han kallar det heliga kriget i Irak mot "terroristlandet" USA och fördömer "västvänliga" muslimer.

Han tipsar också om att på hans hemsida "finns en del filmer från Irak, där mujaheddin (de som driver heligt krig) krigar mot kuffar (de otrogna).

Under en chatt om hemsidan Supporters of shariah in Sweden med en norsk konvertit förklarar Usama al-Swedie att han ger sitt "fulla stöd för bin Ladin".

När Aftonbladet öppet kontaktade ansvariga bakom hemsidan avböjde de att ge någon intervju. Hemsidan omislam har inte svarat på vår propå om en intervju.

I en källarlokal i Göteborg kan svaret finnas på vilka som står bakom hemsidorna som hyllar bin Ladin och dryper av judehat. Här föreläser en 21-årig student från Göteborg, en av få som namnges på hemsidan omislam.com. Anas Khalifa hävdar att han inte har med hemsidan att göra. Ändå ligger hans predikningar där. När han chattar anger han omislam som "sin" hemsida. Imamen i Stockholm fördömer hemsidornas existens. - De som står bakom måste avslöjas, säger Schejk Hassan Moussa.

Wolfgang Hansson

Publisert: