De har alla gjort "en Freivalds"

NYHETER

- och tjänat miljoner på sina lägenheter

Maj Britt Theorin, Rune Molin, Gabriel Romanus, Beatrice Ask - de har alla gjort "en Freivalds": köpt sin lägenhet när hyresrätten ombildats till bostadsrätt.

Aftonbladet har kartlagt alla riksdagsledamöter och lokalpolitiker i Stockholm som tjänat miljoner på att köpa sina tidigare hyreslägenheter.

- Vi har alltid velat bo i en bostadsrättsförening, säger förra EU-parlamentarikern Maj Britt Theorin som drog en vinstlott när hon fick köpa sin våning vid Tegnérlunden.

För snart fyra år sedan blev Maj Britt Theorins lägenhet på Upplandsgatan bostadsrätt. Föreningen köpte huset av fastighetsbolaget Drott. Familjen Theorin insåg att ombildningen kunde uppfattas som kontroversiell:

- Men för oss var det inget politiskt problem att köpa lägenheten eftersom det var ett privat fastighetsbolag som sålde, säger maken Rolf Theorin.

Tre bostadsklipp i rad

Landstingspolitikern och vänsterpartisten Håkan Jörnehed har tre gånger i rad haft hyresrätter som sen har ombildats till bostadsrätter.

Jörneheds parti är starkt kritiskt till ombildningar och att Stockholms innerstad görs till ett "reservat för rika".

- Jag tycker det är en jättetråkig utveckling. I mitt uppdrag som sjukvårdspolitiker ser jag ett problem när det gäller dagens situation med att hitta boende för missbrukare och för hemlösa.

Även om Jörnehed i sin politik värnar om hyresrätter så har han privat levt lite annorlunda.

Först hade han en etta på Karlbergsvägen som blev bostadsrätt den 20 oktober 1992. Efter ombildningen sålde och bytte han ettan mot en tvåa hyresrätt på Igeldammsgatan på Kungsholmen. Den omvandlades till bostadsrätt den 15 oktober 1999.

Röstade emot - men köpte ändå

I maj förra året sålde Jörnehed tvåan och lyckades samtidigt få en fyrarummare på Sankt Eriksgatan av köparen. I våras ombildades också fyran till bostadsrätt och Jörnehed betalade 2,1 miljoner för sin våning på 106 kvadratmeter. Över en natt tjänade han över en miljon på omvandlingen - lägenhetens verkliga värde på marknaden ligger en bra bit över tre miljoner.

- Jag hade aldrig kunnat göra det här om jag bott i allmännyttans fastigheter. Det handlade om privatvärdar, säger Håkan Jörnehed.

Jörneheds partikamrat Ann Mari Engel, v, som är ordförande i Katarina Sofia stadsdelsnämnd, värnar också om hyresrätter:

- Jag är emot omvandlingar av allmännyttan. Det är ingen diskussion.

Men privat har hon köpt sin trerummare på 90 kvadratmeter på Södermalm i samband med att fastigheten ombildades till bostadsrätt. Huset ägdes fram till 2001 av allmännyttiga Familjebostäder.

Ann Mari Engel uppger att hon röstade emot att huset skulle omvandlas till bostadsrätt - men valde ändå till slut att köpa sin bostad.

- Det var detta att det var ett kollektivhus som gjorde det lite speciellt. Det handlar om att vi måste ha ett inflytande över den delen, över matsalen och så, säger hon.

Miljöpartisten och konsumentborgarrådet Viviann Gunnarsson gjorde miljonklipp när hon tillsammans med sin sambo köpte loss sin hyresrätt. Fastigheten ägdes av allmännyttiga Familjebostäder.

"Nu fanns den här möjligheten"

Viviann Gunnarsson uppger att hon röstade emot omvandlingen till bostadsrätt, men ändå valde att gå med till slut.

Hon vill inte berätta för vilket pris hon kom över lägenheten.

- Det tänker jag inte tala om. Jag tycker inte någon har med mina privata affärer att göra.

Vad tycker du om att man köper från allmännyttan?

- Generellt sett har jag inga problem med att man ombildar till bostadsrätter. Men jag tycker det ska finnas ett bostadsbestånd som är väl avvägt mellan bostadsrätter och hyresrätter. Det är den politiska uppfattning vi har i mitt parti.

Bör inte allmännyttan vara kvar?

- Jo, visst, det är klart att den borde vara kvar. Men nu fanns den här möjligheten att göra det här då. För dem som ville göra det, vi ville egentligen inte göra det.

Enligt bostadsrättsföreningens handlingar betalade Viviann Gunnarsson och hennes sambo 1 246 000 kronor för sin våning. Den är i dag värd cirka 2,9 miljoner.

"Klart att man gör sig en hacka"

Före detta statsrådet och socialdemokraten Rune Molin fick en lägenhet på Östermalm genom att kontakta fastighetsägaren SPP.

Sen drog han vinstlotten då fastigheten ombildades till bostadsrätt.

- Det är naturligtvis ett problem om hyresrätterna försvinner. Jag tycker inte att allmännyttan ska säljas ut, säger han.

Caroline Silverudd Lundbom, fp, som sitter i kommunfullmäktige i Stockholms stad, tillhör också bostadsklipparna. Hon fick för två år sen köpa sin fyra på 121 kvadrat för knappt 1,5 miljoner. I dag skulle hon kunna kvittera ut åtminstone en miljon i vinst.

- Det är klart att när man går in och köper så gör man sig en hacka. Mitt parti är för att man ska få köpa loss om man vill, säger hon.

"Fin socialdemokratisk idé"

Håkan Wahlén var tidigare ombudsman i Hyresgästföreningen. I dag är han socialdemokratisk ledamot av kommunfullmäktige. Han köpte sin lägenhet på Kungsholmen 2001.

Omvandling till bostadsrätter är ju inget som socialdemokratiska partiet gillar?

-Nej, definitivit inte. Framför allt inte att man sålt ut allmännyttan. Men om privata ägare säljer så har jag inget emot det.

- Jag brukar säga lite raljerande att det är väldigt bra för bostadskooperationen, som är en gammal fin socialdemokratisk idé. Man har ju socialiserat den här stan när man fört över från enskilt till kooperativt ägande.

Det handlar om ganska stora pengar - alla har inte råd. Du köpte för 1,5 miljoner och skulle få närmare tre i dag.

-Det är ju principiellt bedrövligt. Men det är svårt att göra något åt räntor och marknadspolitik, och vi lever ju i ett marknadsekonomiskt samhälle.

Avgick i protest mot granskningen

Richard Aschberg, Leif Kasvi