Prickskyttar ska skydda väljarna

NYHETER

Irakier röstar i morgon - med livet som insats

Hotet är tydligt – rösta med livet som insats.

Nu placeras prickskyttar ut i de stora irakiska städerna för att stoppa attentatsmän – och de tidigare hemliga vallokalerna bevakas.

I morgon riktas hela världens blickar mot valet i Irak.

I morgon har omkring 14 miljoner irakier chansen att gå till vallokalerna. Men det är ingen odramatisk tur ner till vallokalen runt hörnet.

I de stora städerna börjande man först på torsdagen upprätta de verkliga vallokalerna – och ersätta de falska som upprättats för att lura attentatsmän. Ett tydligt exempel på utvecklingen är Mosul i norra Irak.

Mosul - en krutdurk

Efter kriget sågs staden som ett lätt kontrollerat område. Man drabbades aldrig av de värsta striderna och amerikanska militären framhöll staden närmast som ett mönster.

Nu är läget ett annat. Samtidigt står valet för dörren.

– Mosul är krutdurk. Vi har speciella säkerhetsplaner och kommer att försöka vidta alla åtgärder för att få väljarna till vallokalerna på ett säkert sätt, säger Salem Iisa, chef för säkerheten i regionen, till New York Times.

Flera hot har framförts från mottståndsgrupper. Innebörden är klar – den som röstar gör det med livet som insats.

Tidningen beskriver de drastiska steg som nu tas i hopp om en oblodig valdag. prickskyttar har börjat ta plats på dolda platser, redo att försöka stoppa attentatsmän från att nå lokalerna.

Hot mot valarbetare

Men utgången är osäker. Det gäller både valet och våldet.

Valurnor och röstsedlar har de senaste dagarna distribuerats av militärkonvojer.

– Militären måste göra det på grund av säkerhetsläget. Ingen skulle frivilligt få för sig att röra de där grejerna, säger valkommitténs ordförande Khaled Kazar till New York Times.

Arbetet har inte varit friktionsfritt. I december riktades hot mot stadens 700 valarbetare och alla lämnade sina arbeten. Senare samma månad brann ett lager med valsedlar ned. Och de amerikanska styrkorna har öppet erkänt att planen inte hållit.

Lösningen har blivit ekonomiska kompensationer, en relativ lätt sak i ett fattigt och härjat land. Och på söndagen får världen svar på den brännande frågan: Hur gick valet?

Läs mer:

Mattias Lundell