Anja Pärsons toppluva utklassad av Stenmarks

1 av 3 | Foto: DESIGNADE FÖRSTA LUVAN Ingemar Stenmarks kusin, Barbro Lindgren, stickade hans första "Nallemössa". Snart ville alla ha en likadan. - Jag gjorde de två första till honom, säger hon.
NYHETER

Ledsen, Anja - du har inte en chans mot Stenmark.

Hans luva utklassar din.

Aftonbladet.se frågade läsarna vilken luva de helst ville sätta på huvudet - Anja Pärsons nya eller Ingemar Stenmarks gamla.

30 procent valde Anjas mössa.

70 procent valde Stenmarks.

När Ingemar Stenmark åkte utför stod Sverige stilla. Alla tittade på slalomundret från Tärnaby.

Och alla såg hans hemstickade mössor.

"Alla" ville ha den

Den första hemstickade mössan som Ingemar Stenmark hade under flera segerrika åk var en blå-vit-orange "Nallemössa". Den stickade hans kusin Barbro Lindgren.

- Jag gjorde de två första till Ingemar. Det var 1973 eller 1974. Jag var med i ungdomslandslaget och alla stickade sina mössor till landslagets tröjor. Jag började sticka och så gav jag Ingemar den här mössan.

Ingemar Stenmarks mamma Gunborg och grannen Gudrun Persson stickade också flitigt under Ingemars alpina karriär.

Plötsligt ville alla ha hans mössa. Massproduktionen var ett faktum och mössan började maskinstickas. Stenmarksmössan är i dag ett begrepp, men i början valdes färger och mönster helt efter tycke och smak från den som höll i stickorna.

Säljer mönstret

Barbro Lindgren har minskat på mössproduktionen men Margareta Sund i Tärnaby säljer fortfarande garn och mönster till turister som vill ge sig på att sticka sin egen Stenmarksmössa.

Anja Pärson-mössorna lanseras i butik i oktober och kommer då i två varianter, "Down Hill" och "Tjockluvan" i materialen akryl och ull med stretchfleece.

Jorunn Amcoff