Omvärlden hoppas på mer samförstånd

NYHETER

LONDON

Ledarna i omvärlden uttryckte förhoppningar om större amerikansk öppenhet, mer dialog och mer samförståndspolitik när president GeorgeW Bush inledde ämbetsperiod nummer två på torsdagen.

– Det är möjligt att bygga en internationell dagordning som är mer samförståndsinriktad och mer multilateral än tidigare, sade den brittiske premiärministern Tony Blair i en intervju i The Guardian.

– Med erfarenhet följer utveckling.

I Moskva är allmänna meningen att det måste till nya spelregler om det ska gå att förhindra ett nytt kallt krig om inflytandesfärerna.

Nerverna i den ryska huvudstaden har råkat i dallring efter motgångarna i de före detta sovjetrepublikerna Ukraina och Georgien – samtidigt som kremlologen Condoleezza Rice är på väg att bli utrikesminister i USA.

I sista stund slog några dussin ryska och amerikanska analytiker sina kloka huvuden ihop på torsdagen för att försöka komma fram till vilka råd de bör ge sina respektive regeringar.

Inte allierade

Några saker kunde de enas om: USA och Ryssland må vara partner på en del områden, men allierade är de inte ännu. Och det krävs nya, öppna regler för samarbete i forna sovjetrepubliker, om det ska gå att förhindra diplomatiska konflikter på längre sikt.

Bush och hans kollega Vladimir Putin träffas härnäst i Slovakiens huvudstad Bratislava den 24 februari.

– Det är viktigt att definiera nya spelregler, i synnerhet i de forna sovjetrepublikerna, sade Vjatjeslav Nikonov, ordförande i Fond Politika-stiftelsen med nära band till Kreml.

– Här dominerar vi oavsett om folk gillar det eller ej, men USA viker inte från linjen att postsovjetiska länder förtjänar sitt oberoende, som kanske kan garanteras av USA, tillade han.

Franska förhoppningar...

Från Frankrike, vars relationer med USA försämrades rejält när det inte ville ställa upp på Irakkriget, framfördes förhoppningar om ”stärkt samarbete” med den nya USA-administrationen, baserat på ömsesidig respekt.

Om det lyckas hänger på bägge parter, framgick det av en CNN-intervju med franske utrikesministern Michel Barnier med anledning av Bushs installation.

– Det är inte bara Frankrike som måste göra eftergifter, sade Barnier.

...och spanska

Spaniens premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero, vars regering inte heller har så hjärtliga relationer med Washington sedan de spanska trupperna hämtats hem från Irak, hoppas även han på utökad dialog under Bushs andra ämbetsperiod. Han förklarade sig bygga hoppet på ”en del positiva signaler” den sista tiden från bland andra blivande utrikesministern Rice som talat om ”en ny era av dialog i stället för monolog”.

Farligare med Bush

Men vilka förhoppningar har då vanliga människor? Inte så stora, framgår det av en global opinionsmätning som BBC World Service gjort inför George Bushs andra ämbetsperiod. 58 procent av cirka 21000 tillfrågade ansåg att världen har blivit farligare med Bush i Vita huset. De såg USA:s inflytande i världen som övervägande negativt och de hade också en negativ bild av amerikanerna.

TT-AFP