Tiotusentals följde Rantissi till graven

NYHETER

Persson fördömer mordet på Hamas-ledaren

1 av 3 | Foto: Tiotusentals människor deltog i begravningståget på söndagen.

Tiousentals upprörda palestinier följde den mördade Hamas-ledarens kista till graven.

Statsminister Göran Persson kallar idag mordet på Rantissi "olagligt och vidrigt".

Tiotusentals människor följde på söndagen begravningsprocessionen med den mördade Abdel Aziz Rantissis kista i staden Gaza.

Militanta grupper från alla de stora palestinska nationalistiska och islamistiska rörelserna deltog i tåget. De sköt i luften då kistan fördes mot Rantissis hem i förorten al-Nasr i Gazas norra utkant.

Den döde var svept i en grön Hamasflagga.

Persson: Jag känner sorg

I Sverige beskrev statsminister Göran Persson mordet på Hamasledaren som "olagligt och vidrigt".

- Jag känner stor sorg och förtvivlan, sa Persson till TT under s-kongressen i Stockholm.

Statsministern tror att en lösning på Mellanösternkonflikten nu är längre bort än någonsin. Han kritiserar också starkt USA för att det övergett principerna i den färdplan för fred som USA, EU, Ryssland och FN ställt sig bakom.

- Det är djupt allvarligt av en stormakt att överge detta ensidigt, utan konsultationer med de andra, och på så sätt undanröja grunden för en fredsprocess, sade statsministern.

Han vill dock inte tro att Israels "utomrättsliga avrättning" - det begrepp Göran Persson använder oftast - av Hamasledaren är en indirekt följd av president Bushs stöd till Sharon.

- Det tvivlar jag starkt på. Det är inte första gången Sharon och hans regering gör detta, det är ett mönster snarare. Däremot är det säkert så att det samtal de förde i Washington inte på något sätt bidrog till att få det här att upphöra.

Kritiserar bägge parter

Socialdemokraternas kongress antog ett uttalande om Mellanösternkonflikten där delegaterna manar båda parter att avbryta våldet. Man säger också att Israel har, som den starkare parten, ett särskilt ansvar att visa återhållsamhet och att ta initiativ för att föra fredsprocessen framåt.

I uttalandet skriver man också att den israeliska bosättningspolitiken, byggandet av muren på ockuperad mar samt övervåldet måste upphöra.

Palestinierna måste ta tydligt avstånd från självmordsbombningarna.

Utrikesminister Laila Freivalds kritiserade i sin kommentar i lördags också båda parter i konflikten.

- Jag fördömer den israeliska utomrättsliga avrättningen av ledaren för terroristorganisationen Hamas, liksom dagens palestinska självmordsattack, sade hon.

Freivalds anser att lördagens händelser återigen visar parternas oförmåga att bryta dödläget.

Även EU fördömer mordet

Även EU fördömer mordet på al-Rantissi.

Ordförandelandet Irland skriver i ett uttalande att man "uttrycker djup oro över den pågående och synbart ändlösa spiralen av vedergällningsvåld mellan palestinska grupper och de israeliska försvarsstyrkorna".

aftonbladet.se/TT