Protester efter Berlusconis utfall

Publicerad:
Uppdaterad:

BERLIN

'”Oacceptabelt'' kallar den tyska regeringen Berlusconis uttalanden inför EU-parlamentet om den socialdemokratiske ledamoten Martin Schulz.

Reaktionerna blev starka efter den italienske premiärministern Berlusconi uttalande att den tyske ledamoten Martin Schulz skulle passa som vakt i ett nazistiskt koncentrationsläger.
Reaktionerna blev starka efter den italienske premiärministern Berlusconi uttalande att den tyske ledamoten Martin Schulz skulle passa som vakt i ett nazistiskt koncentrationsläger.

Därför kallades den italienske ambassadören Silvio Fagiolo till utrikesdepartementet i Berlin på onsdagseftermiddagen. Där förklarade en hög tjänsteman mycket tydligt för ambassadören att regeringen ogillar att EU:s ordförande, tillika Italiens regeringschef, jämför en tysk EU-parlamentariker med kommendanten i ett nazistiskt koncentrationsläger.

Snabb replik

Vad italienarna tycker om det klagomålet var oklart på onsdagskvällen. Att de har synpunkter var dock helt klart. För bara någon timme efter det att den italienske ambassadören lämnat utrikesministeriet i Berlin kallade italienska UD på den tyske ambassadören i Rom.

Dagen innan var den italienske ambassadören i Berlin på offensiven. Han bad då det socialdemokratiska partiet, SPD, att yttra sig över vad dess vice gruppledare i förbundsdagen skrev i ett pressmeddelande i tisdags:

''Berlusconi skadar Italien och nu också hela Europa. Han personifierar myglet'', stod det bland annat - samma dag som det italienska ordförandeskapet i EU inleddes.

Protester från SPD

Innan regeringen i Berlin fördömde Berlusconis ''ironiska'' yttrande i Strasbourg protesterade SPD genom sin partisekreterare Olaf Scholz.

-Varje form av ironi är förbjuden i sammanhang med de människor, däribland många socialdemokrater, som föll offer för nazismens våldsherravälde, sade Scholz.

Berlusconi har tidigare trampat i klaveret - om han nu ser det så - i tyska sammanhang. Uttalandet om att ''vår civilisation är överlägsen islam'' gjorde han två veckor efter den 11 september 2001 i Berlin.

Italienska UD meddelade på onsdagskvällen Tysklands ambassadör i Rom att Italien anser det ''allvarligt och oacceptabelt'' att den tyske EU-parlamentarikern Martin Schulz förolämpat Silvio Berlusconi genom att påstå att den italienske premiärministern ''exporterar sina intressekonflikter'' till övriga EU, skriver AFP.

Leif Svensson/TT

Publicerad: