33 timmar för att reagera

NYHETER

Så fördröjde regeringen Sveriges insats

1 av 4 | Foto: Undersökte behov Försvarsminister Leni Björklund låter hälsa att hon och Jämtin sa att det skulle undersökas vilka behov som fanns och vilka beslut som behövde fattas. Detta fördröjde Räddningsverkets i insats Thailand.

Det tog regeringen 33 timmar och 17 minuter att reagera på nöden i Thailand.

Första säkra rapporten nådde regeringskansliet redan strax efter lunch i söndags.

Men först 23.30 i måndags fick Räddningsverket order: Flyg till Thailand.

Jordskalvet inträffade klockan två natten till annandag jul.

Under den tidiga morgonen bad FN Sverige hjälpa till på Sri Lanka. UD:s biståndsenhet var därför i gång redan tidigt på morgonen. Under ledning av biståndsminister Carin Jämtin, Räddningsverket och Sida organiserades insatserna.

Vid lunch var arbetet avslutat.

Också UD:s konsulära enhet informerades tidigt.

-Jag väcktes klockan 05.00 av ett samtal från Thailand. Sedan sov jag lite till, men från klockan halv sju ringde det ideligen hela dagen. Jag fick snart klart för mig att det var en allvarlig situation, säger enhetens chef Jan Nordlander, som tidigare varit ambassadör i Thailand.

Gick bra till Sri Lanka

Biståndshjälpen till Sri Lanka gick enligt planen och i princip med automatik.

-Vi kom till Sri Lanka samtidigt som kolleger från andra delar av Europa, säger Kjell Larsson, operativ chef på Räddningsverket.

Klockan 14.13 kom ett fax från ambassadör Jan Hafström i Thailand till UD. Han beskrev kaos, en katastrof, att turistöarna var hårt drabbade, att många var skadade och att dödsfall rapporterats.

Samtidigt strömmade nyhetstelegrammen in till UD. När stormen lagt sig efter den första biståndsinsatsen till Sri Lanka förstod personalen vid UD:s biståndsenhet att behovet av hjälp växte i Thailand. Under eftermiddagen föddes idén att använda Räddningsverket också i Thailand.

Även biståndsminister Carin Jämtin ansåg att idén var bra.

Men en sådan insats är inte hennes ansvarsområde - det ligger på UD:s konsulära enhet och utrikesminister Laila Freivalds - som ska begära hjälp av försvarsdepartementets civilförsvarsenhet och Leni Björklund.

I måndags morse tog Carin Jämtin informellt upp idén att skicka Räddningsverket till Thailand med Leni Björklund.

Men inget hände.

I stället bollades förslaget under dagen fram och tillbaka mellan UD och försvarsdepartementet.

Samtidigt fortsatte dödssiffrorna att växa allt snabbare.

I Sverige visste vi att 600 svenskar saknades efter katastrofen. Hundratals av dem befaras vara döda. Bara på Phi Phi-ön utanför Phuket sades att 300 personer hade omkommit.

Han hade fel

Vid en presskonferens i Rosenbad klockan 17 berättade Jan Nordlander för media att Räddningsverket redan fått i uppdrag att åka.

Han hade fel. Räddningsverket hade inte informerats om något uppdrag.

En och en halv timme efter att presskonferensen avslutats har konsulära enheten fortfarande inte låtit meddela någon annan om beslutet - och det kom att dröja ytterligare många timmar innan något hände.

Under kvällen samtalar UD:s och försvarsdepartementets två högsta politiska tjänstemän, kabinettssekreterare Hans Dahlgren och statssekreterare Jonas Hjelm.

Men inte heller de fattar några beslut.

-Vi utredde huruvida det behövdes ett regeringsbeslut eller inte. Vi kom fram till att det inte krävdes, säger Jonas Hjelm.

Först klockan halv tolv natten till i tisdags meddelades Räddningsverket om uppdraget att åka till Thailand. Då ringde Birgitta Ågren, chef på civilförsvarsenheten på försvarsdepartementet till Kjell Larsson och gav honom ordern: Flyg till Thailand.

-Under natten drog vi igång planeringen. Så fort vi visste att vi skulle åka och vad vi skulle göra gick det ganska snabbt, säger Kjell Larsson.

Klockan elva i tisdags förmiddag fattade Räddningsverkets chef Christina Salomonson formellt beslutet att verket skulle åka. Planet var planerat att lyfta 18.50, men kom i väg en halvtimme senare. Då hade också utrikesminister Laila Freivalds insett allvaret. Hon följde med.

Från Jan Håfströms första rapport om katastrofen dröjde det 33 timmar och 17 minuter innan Räddningsverket fick ordern de väntat på från regeringen. Därefter tog det omkring 20 timmar innan planet lyfte.

Vill inte svara först

Aftonbladet sökte i går försvarsminister Leni Björklund. Men hon ville inte tala direkt med Aftonbladet om saken.

-Du får gå via min pressekreterare, sa hon.

Hennes pressekreterare Magnus Edin förmedlade i går kväll ett uttalande från ministern. I det låter hon hälsa:

-Carin Jämtin och jag diskuterade under måndagsmorgonen vilken roll Räddningsverket kunde spela i Thailand. Vi sa att det skulle undersökas vilka behov som fanns och vilka beslut som behövde fattas. Utforskningen av vilka behov som fanns var klar måndag kväll och då gavs klartecken från försvarsdepartementet till Räddningsverket att de kunde gå vidare.

Niklas Bodell, Petter Ovander