Vintrarna blir varmare och varmare

NYHETER

Meteorologen chattade med läsarna om rekordtemperaturen

Vintrarna har blivit varmare - men det är osäkert om trenden håller i sig. Exakt varför är också svårt att svara på. Det berättade meteorolog Jonas Höglund när han chattade med läsarna.

Kajsa säger: Jag skulle vilja veta om mild vinter betyder regnig och dålig sommar. Så var det väl förra året? Finns det någon sådan regel - som stämmer?

Jonas Höglund säger: Nej, det finns inga samband mellan olika årstider. Däremot kan man säga att februari följer januari ganska väl.

Averas säger: Kan man säga att vintrar generellt sett blivit varmare under de 3-4 senare årtiondena? Om jag tittar på bilder från mina föräldrars barndom tycker jag mig alltid se metervis med snö i trakter där det nu är ganska ovanligt.

Jonas Höglund säger: Det man kan säga är att, generellt sett så har antalet dagar med snötäcke minskat de senaste åren, främst i södra Sverige.

fh säger: Har vågen i Asien någonting med stormen i Norden att göra? Allt kommer samtidigt...

Jonas Höglund säger: Nej det har den inte.

Carl säger: Är det golfströmmen som ändrar sig tror du?

Jonas Höglund säger: Har ingen uppfattning om den frågan.

KG säger: Kommer det någon mer orkan inom den närmsta tiden?

Jonas Höglund säger: Det kommer ett nytt djupt lågtryck in västerifrån under onsdag och torsdagsdygnet, som i och för sig kan komma upp i stormbyar på en del håll i Västsverige. Dock långt ifrån det orkanvädret vi hade för några dagar sedan.

Christel säger: vad blir de för sommarväder i år?

Jonas Höglund säger: Tyvärr kan vi inte göra så långa väderprognoser.

säger: Kommer tsunamikatastrofen att avspegla sig något i vårat nordiska väder?

Jonas Höglund säger: Nej.

Ylva säger: Jag bor i Stockholm och ska åka Vasaloppet i mars. Kan jag hoppas på någon snö i Stockholm denna vinter?

Jonas Höglund säger: Hopp finns alltid. Men det är ändå ganska stor sannolikhet att det kommer någon snö fram till mars månad.

Erik Sundvall säger: Kan man skylla den varma vintern på växthuseffekten?

Jonas Höglund säger: Nja, en knepig fråga. Det beror säkert på en mängd olika faktorer och dess samverkan, inte enbart en ökad växthuseffekt.

MartinB säger: Det verkar som om det kommer mer och mer extremt väder i Sverige, ser ni trender om detta?

Jonas Höglund säger: Om man tänker på den nu senaste händelsen så får man gå tillbaka till 1999 för att se något liknande. Och innan dess i början på 1990-talet och sedan i slutet på 1960-talet. Så någon trend är ganska svår.

tobias säger: Hejsan! kan det inte vara som vissa forskare säger, att jorden får perioder då det blir varmare och att vi just nu är inne i en sådan period?

Jonas Höglund säger: Om man ser tillbaka i tiden så går temperaturerna upp och ner i omgångar. Så den senaste tidens höga temperaturer kanske beror på en sådan naturlig variation. Andra menar tvärtom att det är bland annat vi människor som står bakom denna uppgång.

Sjöstrand säger: Hej! Har det varma vädret något samband med orkanen, eller är det bara en ren tillfällighet att dessa abnormiteter kommer samtidigt?

Jonas Höglund säger: Det är just det varma vädret som orsakar djupa lågtryck över Atlanten när den möten den kallare luften som sveper ner norrifrån. Gränszonen mellan dessa luftmassor ger upphov till lågtryck och blåsigt väder.

lotten säger: Hur mycket vet man om vad miljöförstöringarna gör med klimatet?

Jonas Höglund säger: Det har säkert en viss inverkan, men fråga är hur stor?

säger: Jag inbillar mig att vi har en förskjutning av årstiderna. Är det så?

Jonas Höglund säger: Det blir mer och mer vanligt med temperaturöverskott i landet, vilket skulle göra en del förskjutningar på sikt.

emil säger: Kommer vintern att bli varmare år för år nu?

Jonas Höglund säger: Det är ingenting man kan svara på så där direkt, men trenden är ändå åt det hållet. Sedan får vi ser hur länge den trenden håller i sig.

Sanna säger: Kan sådana här stora väderförändringar påverka naturen på dåliga sätt? Vilka?

Jonas Höglund säger: Naturen kommer säkert att drabbas den också liksom männsikan vid en eventuell klimatförändring. Om det sker en långsam process hinner säkert många arter till viss del anpassa sig, liksom människan.

Marina säger: Hörde att det ska komma en ny 'orkan' över Göteborg! Är det sant? När kommer den hit?

Jonas Höglund säger: Orkan vet jag inte, men det kommer in ett nytt djupt lågtryck med riktigt blåsigt väder, kan väl komma upp till stormstyrka i byarna på en del håll.

Jonas Höglund säger: Tack för alla frågorna. Kul att ni intresserar er i väder och klimat. Hej då!