Ringen – det sista spåret

NYHETER

Frivilliga letar efter föremål som kan identifiera de döda

Foto: EN LEDTRÅD Prästen Daniel Tisell läser inskriptionen på insidan av en förlovningsring. Det är ett svensk mansnamn. Alla kännetecknande saker som hittats läggs in i en databas för att hjälpa till vid identifieringen av de döda.

KRABI

På insidan av förlovningsringen står ett svenskt mansnamn ingraverat.

På en annan kropp hittas en dosa grovsnus.

– Vi tror att svenskar utgör majoriteten av alla utländska döda, säger Attachai Barame, kapten i thailändska marinen.

Till det kinesiska templet i Krabi förs alla döda kroppar från regionen. I går eftermiddag hade omkring 400 dödsoffer fraktats till templet, de flesta från Phi Phi Island.

Polisen fotograferar tatueringar, kläder, smycken och andra kännetecken. Allt läggs in i en databas. En ung kvinnas kläder beskrivs som “Diesel T-shirt”, en dött barn har anteckningen “Batman”.

– Vi har kunnat avgöra om dödsoffer är thailändare eller utlänningar genom att exempelvis titta på strumporna, säger en i teamet.

Ska DNA-testas

Rättsläkaren tar prover från varje död kropp som sedan ska DNA-testas. Fingeravtryck går inte längre att ta.

I går hittades en förlovningsring på en död kvinna. På insidan av ringen stod ett svenskt mansnamn inristat. En annan kropp hade en snusdosa på sig. Små tecken som är första steget till en identifikation.

Volontärer går igenom tillhörigheter som har hittats av räddningsstyrkorna, men som inte kan kopplas till någon kropp. Aftonbladets utsända hittade i förrgår två pass som tillhör – eller tillhörde – ett par från Östergötland. I samma plastsäck låg ett kontokort från Föreningssparbanken.

Polischefen Thavornsak Thepehatri leder det mödosamma arbetet med att identifiera katastrofens offer.

– Situationen i Khao Lak är värst. Där har man förlorat många människor, säger han till Aftonbladet.

Polisen har inrättat en provisorisk mottagning för DNA på Maritime Hotel i Krabi. Anhöriga till dödsoffren strömmar nu dit och lämnar hår, naglar eller saliv. Proverna läggs i plastpåsar och märks noggrant.

Skickas till Bangkok

– Proverna skickas till vårt centrala laboratorium i Bangkok där vi jämför med DNA från de döda, säger Thavornsak Thepehatri.

Han är chef för den thailändska polisens kriminaltekniker. Nu arbetar 170 av hans mannar med att idenfiera döda kroppar.

– Jag vet inte hur lång tid det tar. Vi arbetar så snabbt som möjligt. Men vi har erfarenhet och många duktiga experter, säger han.

I går kom poliser från flera europeiska länder till Krabi för att delta i identifieringsarbetet. Svensk polis kommer till regionen först i dag.

– Det har sagts i tre dagar att de ska komma, men fortfarande är de inte här, säger Mari Ranta, 24, från Stockholm.

Hon har kommit till templet för att få ut sin väns kropp. Vännen, 21-åriga Stina Nordström från Falun, dog på Phi Phi Island.

”De är fantastiska”

Mari Ranta är kritisk mot de svenska myndigheterna, men lovordar insatserna från alla frivilliga i Thailand.

– De har varit här från morgon till kväll. De är fantastiska. Det måste du skriva, säger hon.

Andreas Harne