Jag hoppas att man får tag i mördaren så att familjen kan få ro

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenska folkets känslor och tankar kring mordet på Anna Lindh

I dag fanns det bara ett samtalsämne på Sveriges arbetsplatser.

– Det känns svårt att koncentrera sig på arbetet, alla tänker bara på det som har hänt, säger systemvetaren Peter Johannesson, 31, Göteborg.

Människor från hela Sverige har under dagen hört av sig till Aftonbladet för att dela med sig av sina tankar och känslor kring mordet på Sveriges utrikesminister Anna Lindh.

Samtalen har präglats av sorg, ilska och en obehaglig känsla av déjà vu.

”Det har hänt igen”

Den 28 februari 1986 mördades statsminister Olof Palme på öppen gata i centrala Stockholm. Ännu 17 år efteråt har många mordet i färskt minne.

– När jag fick veta vad som hade hänt blev jag förstummad – det har hänt igen. Det känns som om det var i går Palme som mördades, berättar konsulten Tina Rossi, 37, Karlstad.

Att Anna Lindh dog just i dag, två år efter terrorattacken mot USA, lägger sten på en redan tung börda.

– Jag kunde inte sova i natt. När jag fick veta att hon avlidit kändes det som ett andra elfte september, säger Ritva Mårtensen, 63, pensionär, Stockholm.

”Det är för jäkligt”

Flera av dem som har ringt Aftonbladet är arga – på mördaren och på att skyddet av utrikesministern inte var tillräckligt.

– Jag tycker att det är för jäkligt – att det har hänt och att det kunde få hända, säger Saliba Shahin, 57, arbetslös, Malmö.

– Jag skulle vilja träffa mannen som högg ihjäl vår utrikesminister och fråga ”är du nöjd nu?”. Jag förstår inte hur man kan göra någont sådant, säger Miriana Kaslivic, 41, sjukskriven, Motala.

”Mördaren måste gripas”

Starkast är känslan av sorg och medkännande – Anna Lindhs familj finns i allas tankar.

– Min far blev också knivmördad och mördarna har inte gripits. Mina tankar går till hennes man och barn – jag hoppas att man får tag i mördaren så att familjen kan få ro, säger Tony Karlsson, 32, förrådsbiträde, Boden.

webb-radio Svenska folkets reaktioner

Anders Thoresson

Publicerad: