Skolbarnen får 40 000 kronor

NYHETER

Pengarna betalas direkt i handen

1 av 6 | Foto: HAND I HAND Vardag trots allt, men på Bannumkem-skolan har över 70 procent av barnen blivit hemlösa. Elva har omkommit i tsunamin.

BANNUMKEM

Över 70 procent av eleverna på skolan har blivit hemlösa.

Nu får tsunami-barnen pengar direkt i handen av privata välgörare.

- Vi vill hellre göra så här än att gå genom en organisation, säger Annie Hadi från Schweiz.

På Bannumkem-skolan utanför Takua Pa har det precis ringt ut för dagen. En stor klunga elever står på rad ute på gården. De väntar på sin tur att få kuvertet med pengar.

Inte från någon av de välgörenhetsorganisationer som fått in hundratals miljoner kronor - utan från Annie Hadi, 52, och Thierry Sonnerat, 26, som rest hit från Genève för att hjälpa barnen.

Genom 30 vänner har de samlat ihop drygt 40000 kronor som de nu ska använda till att hjälpa barnen i de två skolorna i området. Totalt handlar det om runt 800 elever.

- Vi har gett dem kläder, leksaker, godis och gosedjur. Idag ger vi dem pengar, säger Annie Hadi.

Stannar i två veckor

Annies son Pascal bor i Chiang Mai och är gift med en thailändska. Tillsammans har de en son. Familjen ville inte bara sitta hemma och se hur barnen i Sydthailand led.

Annie och Thierry tänker stanna i två veckor. De barn som blivit hemlösa eller föräldralösa har fått runt 50 kronor.

-I en välgörenhetsorganisation försvinner det mesta i administrativa avgifter. Vi vill ge pengarna direkt i handen till de behövande.

Högar av grus kvar

Bannumkemskolan ligger precis vid stranden. 295 av de 413 eleverna har blivit hemlösa. 28 har förlorat minst en förälder. Av byn där de bodde är det bara högar av grus och bråte kvar.

- Tsunamin nådde upp till skolan men som tur var var det söndag och inga barn i skolan. Men vattnet förstörde datorer och böcker, säger militärläkaren Poowanai Suksamor.

Så drabbade tsunami-vågen Bannumkem-skolan i Takua Pa

Fler artiklar:

Susanne Nyhlén