Cirka 900 svenskar fortfarande försvunna

NYHETER

Bara nio svenskar officiellt döda

Fortfarande är cirka 900 svenskar försvunna efter Asienkatastrofen. Nio svenskar har omkommit enligt den officiella listan över döda.

- Siffran går upp och ner hela tiden under vårt arbete så något exakt antal går inte att ge, säger Rikspolisstyrelsens pressekreterare Carolina Ekéus.

Den officiella listan över döda svenskar omfattar nu nio personer. Det är de, vars kroppar förts till Sverige och fått en svensk dödsattest. De döda som fortfarande finns kvar i Thailand finns i statistiken på listan över försvunna, eftersom de ännu inte identifierats och fått någon svensk dödsattest.

- Identifieringskommissionen i Thailand har ännu inte identifierat någon svensk, säger Carolina Ekéus.

Två begrepp

Hon kan inte heller säga hur de nära 900 namnen fördelar sig på de två begrepp som Rikspolisstyrelsen (RPS) numera har för försvunna personer, saknade eller efterfrågade.

Uppdelningen infördes i förra veckan. Med saknad menar RPS en person som anmälts som saknad av sina nära anhöriga och där man har säkra uppgifter på att personen befunnit sig i närheten av katastrofområdet.

Efterfrågad är ett vidare begrepp, där uppgifterna är osäkrare och i många fall kommer från grannar eller arbetskamrater.

Ännu nya samtal

Den senaste officiella siffran från RPS är 637. Det antalet är från den 7 januari då RPS ännu enbart talade om saknade. Det var den dag när listorna över de saknade personerna skickades till kommunerna.

Enligt Carolina Ekéus vet man inte på RPS när man nästa gång ger kommunerna listor över saknade.

- Det finns inget svar på den frågan. Det får arbetet med att kontrollera alla uppgifter i materialet avgöra, säger hon.

Fortfarande ringer personer till det speciella numret hos RPS för att lämna uppgifter om saknade eller anmäla nya fall, men det kommer färre nya samtal nu. På tisdagen informerar RPS via tidningsannonser om utrednings- och identifieringsarbetet.

Bankservice försenad

Den telefonservice som RPS skulle dra i gång gentemot bankerna på måndagen har försenats.

- Vi har ett möte med Svenska Bankföreningen på onsdag för att diskutera hur det ska gå till. Därefter bör vi veta när det kan starta, säger Carolina Ekéus.

Telefonservicen inrättas, eftersom RPS inte vill häva sekretessen på listorna och lämna ut dem till bankerna. Dessa behöver namnen för att avgöra vilka saknade som är kunder i respektive bank. Först när man vet det kan bankerna spärra konton och kort och stoppa kravbrev på amorteringar.

Telefontjänsten är tänkt att fungera så att bankerna ringer och frågar om ett namn och RPS vid en motringning bekräftar eller dementerar att personen är bland de saknade.

TT