Det har hänt förr

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-11-18

Samma sorts helikopter kraschade i fjällen sommaren 2000

Arkivbild på  Helikopter 10 , Superpuma.
Arkivbild på Helikopter 10 , Superpuma.

För tre år sedan omkom tre personer i en helikopterkrasch vid Kebnekaise.

Även den gången var det en helikopter av modell Superpuma som kraschade under ett räddningsuppdrag.

Det var den 11 augusti 2000 som en militärhelikopter från Boden kraschade mot en bergvägg i Kebnekaisemassivet.

Räddningshelikoptern skulle undsätta två klättrare, 50 respektive 80 år, som suttit fast på en bergstoppen Kaskasatjåkka i flera dygn.

Även den gången blåste det mycket hårt: mellan 15 och 20 sekundmeter.

Helikoptern skulle just sätta igång med räddningsaktionen och hissa upp de undsatta männen när rotorbladet slog emot bergväggen och helikoptern kraschade, bara 100 meter från de nödställda.

Rotorn slog i bergväggen

Men förutsättningarna var annorlunda den gången, säger Johan Backarp, informationschef vid helikopterflottiljen i Linköping. Inte minst med tanke på den helt annorlunda miljön:

– Haverikommissionen visade ju att det var rotordisken som slog i bergväggen när det var mörkt och svårt att bedöma avståndet till bergväggen.

– I den här händelsen så får ju Haverikommissionen också ta och titta på vilka olika orsaker till olyckan som kan ha funnits, om det är den mänskliga faktorn eller om det är något maskinellt fel.

Många olyckor de senaste åren

Det har inträffat drygt 30 helikopterolyckor i Sverige sedan 1997. Minst fem av dessa med dödsoffer:

Rotorn lossnade. Den 15 mars 1997 kraschade en helikopter nära Lofssjön i Jämtlands län när den spred kalk. Strax efter att helikoptern hade lyft lossnade huvudrotorn och dödade en flygtekniker. Helikopterföraren fick lindriga skador. Olyckan orsakades av ett tillverkningsfel.

Flög in i ledning. Den 15 april 1997 kolliderade en helikopter med en kraftledning utanför Skärhamn på Tjörn i Västra Götalands län. Besiktningsmannen omkom och föraren fick svåra brännskador. De var ute för att inspektera en korsande kraftledning. Inget tekniskt fel. Olyckan orsakades av att besättningen för sent upptäckte den korsande kraftledningen.

Flög in i bergvägg. Natten mot den 11 augusti 2000 körde en militär räddningshelikopter av typen Superpuma in i bergväggen på fjället Kaskasapakte i Tarfalamassivet norr om Kebnekaise och exploderade. Helikoptern skulle rädda två nödställda bergsbestigare. De tre besättningsmännen omkom. Exakt olycksorsak är inte fastslagen. Inget tekniskt fel. Bidragande orsaker kan ha varit trötthet och att motljuset försvårade avståndsbedömningen.

Föll från brygga.Den 7 september 2001 välte en helikopter ner i vattnet från ångbåtsbryggan på Fjäderholmarna i Stockholms skärgård. En passagerare blev kvar i helikoptern och omkom. Olyckan orsakades av att helikoptern stod parkerad med för liten marginal till kajkanten när föraren lämnade förarplatsen med motorn i gång.

Störtade genom isen. Den 25 mars i år störtade en militär ambulanshelikopter genom isen på Bottensjön utanför Karlsborg. En 46-årig sjukvårdsofficer omkom. Tre andra besättningsmän tog sig upp på egen hand och fick endast lindriga skador.

(Källa: Statens haverikommission)

Tidigare artiklar

Fredrik Rundkvist, TT