Riksdagsman greps på Västbanken

Miljöpartisten Gustav Fridolin försökte hindra murbygge ska utvisas

1 av 3 | Foto: reuters
tårgas och gummikulor Israelisk militär använde både tårgas och gummikulor mot demonstranterna i byn Budrus. Enligt de svenska aktivisterna ska militären även ha skjutit med skarp ammunition. Sammanlagt skadades tio palestinier, uppger Reuters.

Riksdagsmannen Gustav Fridolin (mp) och Frederick Batzler greps i morse av israelisk militär.

Svenskarna demonstrerade mot den mur Israel bygger på Västbanken.

– Jag fick ett batongslag i ryggen och Frederick blev dragen längs marken och sparkad på, säger Gustav Fridolin till aftonbladet.se.

Gustav Fridolin och Frederick Batzler greps vid åttatiden på nyårsafton. Tillsammans med fyra israeler och två amerikanskor fördes de från demonstration vid den palestinska byn Budrus till en polisstation i Bet Arye.

Några formella anklagelser hade inte riktats och de åtta väntade i eftermiddag på att förhöras.

– Vi är oerhört oroliga för vad som händer nu. Vi vet inte hur de palestinier som blev kvar mår och om de klarar sig, säger Gustav Fridolin på telefon från polisstationen.

Senare på nyårsaftonen anhölls Fridolin, sedan han förhörts av israeliska inrikesdepartementet.

– Det märks att närvaro av svenska parlamentariker är besvärande för dem, säger Fridolin som enligt TT räknar med att bli utkörd ur landet inom kort.

Ännu senare på kvällen beslöts att Fridolin ska kastas ut ur Israel. I väntan på deporteringen fick han tillbringa nyårsnatten i israeliskt förvar.

Versionerna går isär

Tillsammans med ett 20-tal aktivister deltog Gustav Fridolin sida vid sida med omkring 200 bybor i demonstrationerna.

Versionerna av vad som hände på platsen går isär. En israelisk källa säger till nyhetsbyrån AFP:

– Folkmassan blev våldsam och kastade sten på både soldater och byggnadsarbetare.

Gustav Fridolin håller inte med. Han beskriver det som en fredlig demonstration.

– Omkring 200 barn och vuxna från byn stod kring sina olivträd. Det blev en ordväxling mellan aktivister och soldater och man skrek på varandra, säger riksdagsledamoten.

– På en given signal gick armén in med tårgas, gummikulor och ljudgranater.

Slogs med batonger

Gustav Fridolin säger att han och flera andra fick ta emot batongslag. Bredvid honom på polisstationen sitter en israelisk aktivist som skjutits i benet med en gummikula.

– Jag var väldigt tydlig med att jag är parlamentariker. Jag sa att allt ni gör mot mig gör ni mot en folkvald.

Är det lämpligt att en riksdagsledamot är med i protester i den situation som råder?

– Jag tycker att det är viktigt om vi som folkvalda kan finnas med och försöka lugna situationen och på så vis kanske rädda liv. Det är vad jag försöker göra.

Men situationen blev allt annat än lugn. Enligt obekräftade uppgifter skadades över tio palestinier under protesterna. Och Gustav Fridolin är orolig för vad som hände efter att han fördes bort.

– När de gripit oss och fört oss åt sidan laddade de om med skarp ammunition, säger han.

När aftonbladet.se i förmiddags talade med Frederick Batzler från ISM, International Solidarity Movement, hördes skottlossning i bakgrunden.

Kontroversiell mur

Den 4–5 meter höga betongmuren ska skärma av Västbanken från det Israel och de två sidorna har väldigt olika uppfattning om bygget.

Israel ser muren som ett sätt att skydda sig mot terrorister. Palestinierna anser dock att de stängs ute från sitt land och FN:s generalförsamling har fördömt bygget.

– Historien borde ha lärt oss att murar och ghetton knappast är ett bra sätt att nå framgång. Det behövs dialog, samtal och förhandlingar, säger Gustav Fridolin.

Har du miljöpartiets stöd för din resa?

– Ja, jag har fått massor av sms från väljare och medlemmar och alla tycker att det är bra att jag gör något. Jag känner ett väldigt stort stöd.

I kväll hade Gustav Fridolin hoppats att få fira nyår med mina israeliska och palestinska vänner inom fredsrörelsen. Nu har han blivit fråntagen sitt pass.

– Troligen kommer vi att deporteras till våra hemländer. Alternativt kan vi kanske släppas mot borgen om vi skriver på papper att vi inte får besöka Västbanken, säger Frederick Batzler.

Mattias Lundell, Johan Kristensen