Så gick det till - steg för steg

NYHETER

Den kvinnliga vårdaren drogs ut på gården med en pistol mot huvudet. Där lämnades hon chockad.

Men dramat på Hall kunde slutat mycket blodigare.

- Vi vill inte ha något gisslandrama. Släpp henne, skrek flyktbilens förare till Tony Olsson innan bilen åkte iväg.

Foto: Grafik: FREDRIK PERSSON

Tony Olsson hade inte planerat att ta gisslan. Men något gick fel. De nycklar de hade kommit över ledde inte ut till friheten.

Kvart över tolv natten till onsdag får centralvakten ett larm om att en av de intagna var i behov av medicin. Det är en av de fyra rymlingarna som ringer.

När de båda kvinnliga vårdarna kommer till avdelningen får de en chock. De möts de av Tony Olsson i korridoren. Han är beväpnad med ett skjutvapen, förmodligen en pistol.

En av kvinnorna tvingas lämna ifrån sig nycklarna till cellerna och släppa ut Tony Olssons tre medbrottslingar Daniel Maiorana, Alfred Sansiviero och Mahmoud Amaya. De satt alla i närheten av varandra på samma våningsplan.

Låste in vakterna

Rymmarna låser in de båda kvinnliga vakterna i en av cellerna.

Enligt Aftonbladets källa på kriminalvården är deras plan att ta sig rakt ut från avdelningen och ta yttervägen till den väntande flyktbilen.

Samtidigt, på andra sidan Hall, anländer deras flyktbil. I den finns en chaufför och en medhjälpare som försöker såga sig genom gallergrinden med en vinkelslip - för att kunna möta upp rymmarna.

- De tänkte komma ut på gaveln och gå rakt ut. Deras alternativ två var att gå ner i kulverten, säger Aftonbladets källa.

Men något går snett. Nycklarna passar inte och de tvingas ta till plan B för att nå friheten.

Att ta gisslan.

Den övervakningsfilm som spelades in av händelserna visar att de tvingas vända tillbaka till cellen där de båda kvinnliga vakterna är inlåsta.

Där tvingar de av den ena kvinnan hennes vaktkläder och en av de fyra kriminella männen klär sig i kläderna för att maskera sig.

Den andra kvinnan tvingas med, under vapenhot. Även Daniel Maiorana hade en pistol, enligt uppgift till Aftonbladet som bekräftas av flera källor.

- Antingen hade han vapnet med sig i cellen eller så fick han det av Tony Olsson, säger en poliskälla.

Deras alternativa flyktväg är under jord.

Tillsammans med sin gisslan tar de fyra männen sig ner i källaren och genom en lång korridor för att ta sig till centralvakten.

En promenad på 300 till 400 meter.

- Tony Olsson lät henne låsa upp alla dörrar. Det krävs passerkort och kod, säger en polisman som kom till Hall senare på natten.

Men vid centralvakten väntar nästa hinder.

Enligt uppgift till Aftonbladet försöker Tony Olsson skjuta sig ut genom en glasruta, men misslyckas. I stället tvingar han av den kvinnliga vakten hennes passerkort.

Väntande flyktbil

De tar sig in i centralvakten och hotar den manliga vakten - som öppnar grinden.

- Vi hade ingen kontroll. Det kunde ha slutat hur som helst, säger en av vakterna till Aftonbladet.

Där väntar deras flyktbil. En röd Saab 3000 med två medhjälpare som tidigare hotat vakten i centralvakten med ett hagelgevär.

- Vakten, som satt på andra sidan fönstret, gömde sig under en bänk. Då kom Tony Olsson och hotade honom med pistol, säger polismannen.

Hagelgeväret var av "gangstermodell" med kort pipa och kort kolv för att inte vara skrymmande. Vapnet lämnades liksom den kvinnliga vakten kvar på platsen utanför centralvakten.

Fler artiklar:

Christina Larsson, Andreas Harne