Församlingen vågar inte pusta ut

NYHETER

Pastor Peter Gembäck tror domarna överklagas

Filadelfiaförsamlingen i Knutby vågar inte tro att det hela är över, även om tingsrättens dom nu står klar. Deras pastor Peter Gembäck gissar att domarna kommer att överklagas och vill därför egentligen inte kommentera dem.

– Det känns jätteskönt att den första delen är klar. Men jag vill inte heller pusta ut och tänka att det är klart, säger han TT.

Till en början dominerade polisens utredning och rättegången helt församlingen men Peter Gembäck säger att man nu kan jobba vidare i sitt församlingsarbete.

Hur känns det att församlingens förre pastor och en annan församlingsmedlem döms till livstids fängelse respektive rättspsykiatrisk vård för inblandning i mord?

– Det känns fruktansvärt och är jättesvårt men känslan är svår att beskriva, säger Peter Gembäck.

Väntat, enligt Silbersky

Tingsrättens dom var väntad, säger advokat Leif Silbersky till aftonbladet.se.

– Det var ingen överraskning, eftersom tingsrätten beslutade att han skulle sitta kvar i häktet. Då var utgången given, säger han.

Att åtalet mot Helge Fossmo vad gäller mordet på första hustrun ogillades var självklart, anser Silbersky, eftersom rättsliga rådet sade att det kunde vara en olyckshändelse.

Han är dock tveksam inför tingsrättens resonemang kring barnflickan. Han tycker att tingsrätten har lutat sig för mycket mot hennes berättelse, trots att rätten samtidigt slår fast att hon är allvarligt psykiskt störd.

– Det är viktigt att högre rätt tittar på vilken trovärdighet en allvarligt psykiskt störd person kan ha, säger han.

Han är mycket intresserad av vad hovrätten kommer att säga om fallet, men är inte säker på att utfallet kommer att bli annorlunda.

– Det är inte säkert att pastorn kommer att frias. Det finns ju andra problem för honom, som sms:en och andra vittnesmål, säger Leif Silbersky.

”Inte annorlunda i högre instans”

– Jag är inte ett dugg förvånad. Detta var precis vad jag hade räknat med, säger Per Eriksson som är hovrättslagman vid hovrätten över Skåne och Blekinge till TT.

När det gäller åtalet för mord på Fossmos första hustru säger Per Eriksson att eftersom det enligt det vetenskapliga rådet inte går att fastställa att det inte var en olyckshändelse går det inte heller att säga att det var ett mord. Han tror inte att en högre instans kommer att döma annorlunda på denna punkt.

– Åklagaren kan inte få det ställt utom rimligt tvivel att det är ett mord och att det inte är en olyckshändelse, säger han till TT.

Domen mot Svensson var i princip klar eftersom hon hade erkänt, även att hon skulle få rättspsykiatrisk vård på grund av det rättspsykiatriska utlåtandet som fanns, anser Per Eriksson.

Inte imponerad av bortförklaringarna

Angående livstidsdomen mot Fossmo säger Per Eriksson så här:

– Jag har fått intrycket av att pastorn närmast använde barnflickan som ett redskap, ett vapen.

Eriksson imponerades inte av Fossmos bortförklaringar om att sms via mobiltelefon gällde bibelcitat och han tror inte att tingsrätten heller fann dem trovärdiga.

– Då är det anstiftan och han som ligger bakom det, både mordet och försöket, säger Eriksson.

Han håller det däremot för troligt att Fossmo kommer att överklaga sin dom.

aftonbladet.se , TT