Tony Olsson jagas nära Grindsjön

NYHETER

Tre kumpanerna gripna - begärs häktade för människorov

Foto: Här grips Mahmoud Amaya av Nationella insatsstyrkan i närheten av Grindsjön i södra Stockholm.

Nätet dras åt kring platsen där Tony Olsson misstänks gömma sig.

Sent på torsdagskvällen genomsöktes fastigheter och gömställen efter nya vittnesuppgifter från boende i området.

Foto: Mahmoud Amaya greps under torsdagsförmiddagen. Alfred Sansiviero, en annan av de fyra Hallrymlingarna, greps i samma område på onsdagen. Under torsdagseftermiddagen greps Daniel Maiorana.

Polis med dragna vapen fortsatte på torsdagskvällen sökandet i skogsområdet kring Grindsjön drygt ett par mil söder om Stockholm - och mindre än en mil från Hall.

- Man har sett en man springa på en åker här vid åttatiden i kväll och det tog polisen på stort allvar. Nu har man avbrutit på just den platsen, men man fortsätter på andra ställen och kommer att söka hela natten om det behövs, rapporterar Aftonbladets utsända Annika Sohlander strax före klockan 22.

Nya vittnesuppgifter

Något senare på kvällen flyttade polisen sin ledningscentral ytterligare en knapp kilometer från platsen där Daniel Maiorana greps.

Orsaken var nya vittnesuppgifter från boende i området.

– Det har kommit in vittnesuppgifter om att en man som velat hålla sig undan varit synlig i det här området, berättar polisens insatschef Anders Sigurdson för TT.

– Det är detta vi jobbar med nu och går in med stora resurser i området för att söka av alla de fastigheter och gömställen som finns.

Insatsstyrkan på plats

Polisen har i eftermiddags fått order om att inte gå ur bilarna i onödan då man kör i onmrådet. Samma uppmaning har av riktats till media med fordon på platsen.

Även ambulansfordon har försatts i beredskap och insatsstyrkan har varit på plats hela dagen.

Polisen spärrade under eftermiddagen av ett stort skogsparti och två helikoptrar hördes ännu strax efter klockan 21 oavbrutet cirkla i luften.

- Nyss åkte insatsstyrkan förbi också. Det verkar som man verkligen tror att han är här och att man försöker jaga ut honom, berättar Annika Sohlander.

Länsväg 225 är spärrad, med stora köer som följd under eftermiddagen. Lastbilar, bussar och andra tunga fordon släpps igenom först efter genomsökning.

- Alla personbilar får köra runt en omväg och man tittar i varenda bil.

Begärdes häktade

Tony Olssons rymmarkumpaner Alfred Sansiviero, Mahmoud Amaya och Daniel Maiorana begärdes på torsdagen häktade.

Samtliga anklagas för människorov, grovt olaga hot, grovt vapenbrott och olaga frihetsberövande. Alla tre befann sig på torsdagskvällen på Kronobergshäktet i centrala Stockholm.

Spaningarna vid Grindsjön gav resultat redan igår, då Alfred Sansiviero hittades under en gran av en polishund.

Den 29-årige Amaya greps klockan 09.58 på torsdagen. Fyra timmar senare greps även 27-årige Daniel Maiorana i samma område.

Enligt rikskriminalens chef Lars Nylén var det tips från allmänheten som ledde fram till gripandet.

- Nationella insatsstyrkan sattes in med hundar och Maiorana hittades under en bro, säger han till aftonbladet.se.

Gömställe hittat i skogen

Vid 15.30 på torsdagen hittade polisen ett gömställe i ett skogsområde intill länsväg 225.

Polishundar fick upp spår och inne i gömslet hittades kartor, rånarluvor och kläder.

30-40 poliser har under hela torsdagen arbetat med att söka igenom området kring Grindsjön, där flyktbilen hittades på onsdagen.

– Det var under genomsökningen i området som vi hittade Amaya, uppger polisens presstalesman Lars Grönskog.

Bertil Lundgren var på väg i sin bil från Nynäshamn när han såg gripandet av Mahmoud Amaya bara sex kilometer från Hall.

- Mannen låg framstupa på marken, och en polis - kvinnlig, tror jag - höll på att sätta handfängsel på honom. En annan polis vinkade fram trafiken.

Till Kronobergshäktet

Amaya fördes på förmiddagen till Kronobergshäktet i Stockholm. Under eftermiddagen anlände Daniel Maiorana.

På häktet fanns redan Alfred Sansiviero. Sansiviero. Enlig polisen har förhören med de gripna hittills inte gett mycket. De har valt att tiga men förnekar enligt sina advokater brott.

- Förhör har pågått hela dagen men ännu har förhören inte gett något resultat, säger Lars Grönskog till aftonbladet.se.

De fyra rymlingarna hade, enligt Lars Nylén, minst två pistoler när de flydde från Hall.

Alfred Sansiviero, Mahmoud Amaya och Daniel Maiorana hade dock inga vapen på sig när de greps. Polisen har inte heller hittat några vapen i området.

Enligt uppgift ska Mahmoud Amaya själv ha gett sig tillkänna och gett upp.

– De har ju varit ute ett bra tag nu, så de börjar kanske bli lite möra om de inte har tillgång till mat, säger Grönskog.

- Det är inte ovanligt att rymlingar ger upp, och mer eller mindre söker upp polisen.

Dömd för 34 brott

Mahmoud Amaya har dömts för 34 olika brott, bland annat olaga hot, misshandel, sexuellt tvång och grov stöld. Han avtjänade ett treårigt fängelsestraff när han rymde från Hall-anstalten natten till onsdag. Domen gällde 12 olika brott, bland annat rån, narkotikabrott, olaga frihetsberövande och grov stöld.

Daniel Maiorana betraktas som en av Sveriges mest rymningsbenägna fångar. Han har under loppet av två år lyckats rymma från Hall, Kumla – och nu Hall igen.

Maiorana dömdes 2002 till drygt fyra års fängelse för bland annat rån och grov stöld. Året därpå skärptes straffet i hovrätten till sex år och sju månader.

Fler artiklar:

Karin Klarström, Caroline Olsson