Flicka död i liftolycka

NYHETER

Aléx vän ramlade ur stolen vid kraschen

1 av 4 | Foto: Flera skadade En av de skadade förs ned med samma liftsystem som orsakade en flickas död. Hon föll till marken när en korg lossnade, gled bakåt och krockade med den korg hon satt i.

Aléx Nildén, 16, såg hur liftstolen skenade mot honom och hans kompis Isabell, 17.

Aléx klämdes mellan korgarna men klarade sig.

Isabell föll till marken och omkom.

Aléx Nestor Araya Nildén från Kiruna och Isabell Hansen från Narvik satt och småpratade med varandra i linbanan på väg upp mot bergstationen i Abisko. Plötsligt började det låta konstigt och liftstolen började skaka.

- Jag ser hur korgen framför närmar sig oss. Isabell skrek, men jag var i chocktillstånd och satt tyst. Jag tänkte bara: Nu kommer det att göra ont, säger Aléx Nildén, som berättar om den fasansfulla olyckan från sjukhussängen på Gällivare sjukhus.

Kraftig kollision

Aléx sträckte ut högra benet för att stoppa upp den skenande liftstolen. Men kollisionen blev kraftig. Aléx klämdes mellan liftstolarna och svimmade av.

- När jag vaknar upp har min vän bredvid mig ramlat ut och jag satt ensam däruppe. Jag skrek så högt jag kunde. Jag hade så fruktansvärt ont, säger Aléx Nildén.

Liftmaskinen startades igen och han togs upp till bergstationen. Där bars han ut ur liften av en ledare från Unga Örnar och väntade i över fyrtio minuter innan räddningshelikoptern hämtade honom.

- Jag låg och skakade och hade jätteont. Främst i mitt vänstra ben som klämdes mellan korgarna, säger Aléx.

Räddningspersonalen tog in honom i helikoptern och sövde honom. De flög honom till dalstationen där ambulanshelikoptern väntade, som i sin tur tog honom vidare till Gällivare sjukhus. Väl på plats kunde läkare konstatera att hans tillstånd var stabilt.

Bröt benet

När Aftonbladet i går kväll pratade med honom hade han nyss fått reda på att hans vän Isabell hade avlidit. Han var chockad av beskedet.

- Jag hade precis lärt känna henne och blev jätteledsen när jag hörde detta. Jag hade önskat att hon fanns där när jag vaknade upp. Vi funkade så bra ihop, säger Aléx.

Själv hade han tur i oturen. Han har brutit sitt vänstra ben och kommer att vara återställd om tre-sex månader. Hans mamma, Kerstin Nildén, var igår hos honom på sjukhuset.

- Det första jag gjorde var att pussa och krama honom.

Hanna Rydén