Palme blev en läxa

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Foto: andreas bardell

Den första timmen är viktigast i en mordutredning. Då är spåren efter gärningsmannen heta och vittnens minnesbilder klara.

Efter den första veckan kommer de stora svårigheterna.

Den här gången är dock polisens möjligheter betydligt bättre jämfört med mordet på Olof Palme.

Två politikermord. 17 år emellan. När jakten nu går in på sitt sjunde dygn framstår skillnaderna i polisarbetet som mycket stora.

Beredskapen är bättre den här gången:

Polisens kunskap. Under de 17 år som gått sedan mordet på Olof Palme har poliskåren på alla plan fått bättre utbildning vilket effektiviserar arbetet.

Organisationen. Jämfört med 1986 har arbetsfördelningen fått en helt annan uppbyggnad. Det gäller inte bara att få information, alla tips måste också värderas, lagras och förmedlas rätt så att de inte går förlorade. Därför finns flera parallella grupper som går igenom materialet.

Erfaren ledning

Teknisk utveckling. Datorer ger möjligheter till registersökningar och med teknisk apparatur går det att göra dna-analyser på några dagar. Dessutom finns en videofilm på en man som kan vara mördaren.

Spaningsledningen. Den erfarna spaningsledaren Leif Jennekvist leder polisarbetet och vid hans sida finns landets mest rutinerade mordutredare. Ett nära samarbete med åklagarna finns från början.

Förra gången var det Hans Holmér som ensam ledde spaningsarbetet vilket ledde till att polisarbetet politiserades.

Gärningsmannaprofil. En stab av professionella kriminologer och rättspsykiatriker ingår i rikskriminalens grupp som försöker få fram en möjlig gärningsman.

Tack vare att de första dagarnas arbete fungerat är förutsättningarna för att lösa mordet betydligt bättre den här gången.

Tekniska bevis

Det finns teknisk bevisning i form av bland annat mordvapen och kläder.

- När de får tag i en misstänkt person är det mycket lättare att binda honom till mordet tack vare den tekniska bevisningen, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

- En annan fördel är att det finns betydligt fler vittnen denna gång. Sedan har man den där bilden. Men en väldigt stor fördel den här gången är att man inte har Hans Holmér. Nu är det kriminalpolisen som sköter utredningen. Riktiga poliser.

Enligt Ingrid Helmius, doktor i juridik vid Uppsala universitet och knuten till Polishögskolan som expert på de rättsliga delarna av polisarbetet, har polisen egentligen inte gjort några misstag den här gången.

"Stor skillnad"

- Det är en milsvidd skillnad mellan polisutredningen denna gång och hur det var vid mordet på Olof Palme, säger hon.

Att tunnelbanan inte stoppades och att bilden som togs på NK inte hölls hemlig ser Jerzy Sarnecki inte som ett problem.

- Att stoppa tunnelbanan hade inneburit ett kaos som troligen inte lett till något, säger han. Att bilden publicerats betyder egentligen inget. Polisen har ju redan teknisk bevisning.

Nu måste de få in tips som leder till gärningsmannen.

Thomas Gustafsson

Publicerad: