Publicerad:
Uppdaterad:

Tv-stjärna åtalad för dopningsbrott

Publicerad:
Uppdaterad:

Beställde hormon tillverkat från döda människor

MALMÖ

En känd dokusåpastjärna åtalades i går misstänkt för att ha beställt stora mängder dopningspreparat - sannolikt utvunna ur döda människor.

GREPS I TULLEN Här vid tullen i Helsingborg greps två litauer med 1 680 ampuller tillväxthormon. Enligt utredningen har dokusåpastjärnan beställt partiet. Den som använder preparatet riskerar att drabbas av bland annat hiv eller galna ko-sjukan.
Foto: PATRICK PERSSON
GREPS I TULLEN Här vid tullen i Helsingborg greps två litauer med 1 680 ampuller tillväxthormon. Enligt utredningen har dokusåpastjärnan beställt partiet. Den som använder preparatet riskerar att drabbas av bland annat hiv eller galna ko-sjukan.

Två litauer som gripits av tullen i Helsingborg har kunnat kopplas till mannen.

De stoppades av tullen den 20 oktober. I ett lönnfack i bilen hade de gömt 1 680 ampuller med tillväxthormon. Värde: drygt 300 000 kronor.

Männen åtalades i går misstänkta för grov smuggling medan dokusåpastjärnan åtalas för anstiftan till grov smuggling, alternativt grovt dopningsbrott. Enligt utredningen är det han som beställt partiet.

- Man har gjort en höna av en fjäder, säger mannen till Aftonbladet. Misstankarna mot mig är svaga och åklagaren har fått mina förklaringar. Men han vill tydligen inte tro på dem. Det är närmast patetiskt.

Tv-stärnan, som bor i nordvästra Skåne, häktades i november men släpptes i veckan eftersom utredningen nu är klar. Han får inte lämna landet.

Hypofysen från döda

Enligt Helsingborgs Dagblad misstänks tillväxthormonet vara utvunnet från hypofyser från döda människor och tillverkat i Litauen. Den som använder preparatet kan drabbas av allvarliga sjukdomar, som exempelvis den mänskliga varianten på galna ko-sjukan, hiv eller blodcancer. En annan biverkning kan vara kraftigt växande kroppsdelar.

- De har inte analyserat preparaten utan bara läst på förpackningarna, säger dokusåpastjärnan.

Nekar till brott

Enligt misstankarna ska han ha beställt preparaten för att sälja dem vidare. Han nekar till anklagelserna och uppger att han inte känner litauerna.

Männen har dock uppgett att de skulle bo i Sverige, hos en man med dokustjärnans namn. Och strax efter att de greps fick en av litauerna ett sms avsänt från en telefon som mannens flickvän står som ägare till.

Därmed anser kammaråklagare Bo Norrman sig har starka bevis mot dokusåpastjärnan som för två år sedan var inblandad i en annan dopningshärva. Den gången beslagtog tullen en försändelse med dopningspreparat som var adresserade till honom.

Erkänt smuggling

Han har erkänt att han befattat sig med partiet men det kunde inte bevisas att han beställt preparaten.

Däremot framgår det av utredningen att han under året haft kontakt med olika män i Litauen och diskuterat dopningspreparat.

Dokusåpastjärnan har dessutom erkänt att han i våras smugglade tolv ampuller med dopningspreparatet Stanazol till Sverige vilket han nu också åtalas för. Vid husrannsakan i hans bostad hittades då såväl narkotika som dopningspreparat.

- När de hittat grejer i min bostad är det inte lätt att neka, konstaterar han. Det jag har erkänt är riktigt, allt annat är överdrivna osanningar.

Pelle Tagesson

Publicerad:
Publicerad: