Saddam åtalades inför tv-kamerorna

NYHETER

"Jag gjorde det för det irakiska folket"

1 av 3 | Foto: Saddam Hussein var trotsig vid sitt framträdande i rätten på torsdagen. Han vägrade erkänna domstolen och kallade rättegången för en teater iscensatt av Bush.

En trotsig Saddam kallade rättegången teater regisserad av Bush och vägrade erkänna domstolen.

- Jag gjorde det för det irakiska folket, sa Saddam, som anlände i helikopter och visades upp för första gången sedan tillfångatagandet.

Den provisoriska rättssalen hade placerats i ett av Saddams forna lustslott - numera en amerikansk militärbas.

Idag ställdes den fruktade ledaren till svars - tillsammans med elva av sina närmaste män.

Han åtalas preliminärt på sju punkter, bland annat krigsbrott, folkmord och brott mot mänskligheten.

Strax efter klockan 12 svensk tid anlände Saddam till den speciellt inrättade tribunalen på Camp Victory, tidigare ett av Saddams palats.

Han placerades på en stol bakom ett skrank, öga mot öga med domarna vars namn är hemliga av säkerhetsskäl - och öga mot öga med tv-kamerorna.

- Jag insisterar på att bli tilltalad Saddam Hussein Iraks president, sa Saddam enligt den arabiska tv-kanalen al-Jazira.

Han gick också till frontalattack mot USA:s president Bush och kallade honom den verkliga skurken.

Ljudet togs bort

Vad Saddam sa vet bara de som fanns i rättssalen - videobanden som senare släpptes efter granskning saknade ljud, officiellt eftersom mikrofoner inte tillåtits i rättssalen.

- Jag ska tilltalas president, inte för min egen skull, utan av respekt för det irakiska folket som valt mig, sa Saddam enligt al-Jazira.

När anklagelserna lästes upp om krigsförbrytelser i Kuwait, utbrast han:

- Är ni verkligen irakier? I så fall vet ni att Kuwait inte är ett land, det är en stad i Irak.

Saddam angrep också domstolens legitimitet, som han kallade ett verktyg för ockupationsmakten.

- Det enda syftet med den här rättegången är att få president Bush omvald som amerikansk president, sa Saddam och pekade sedan ut Bush som den verkliga skurken.

Kedjor och handbojor

Saddam kom i helikopter från fängelset, kedjad och med handbojor. Han leddes ensam till ett pansarfordon för färd till rättssalen, som hålls på den amerikanska militärbasen strax utanför Bagdad. Han eskorterades sedan av två irakiska fångvakter under den korta promenaden in i rättssalen, där sex irakiska poliser väntade.

Saddam var klädd i civila kläder och fick bojorna borttagna innan han fördes inför sina domare för att få åtalet upplästa på arabiska - och för att filmas av tv-kameror. Bilderna sändes inte direkt bland annat av säkerhetsskäl - domstolens ledamöter är hemliga och bilderna censurerades - men sannolikt också för att åstadkomma mesta möjliga propagandanummer.

Inga advokater i salen

Saddams hustru Sajida, som uppges befinna sig i Förenade Arabemiraten, har ordnat ett 20-tal advokater åt maken, men inga advokater var närvarande i rättssalen på torsdagen.

- Han borde haft advokater närvarande. Det är en grundlägganade rättighet, sa advokaten Tim Hughes till CNN. Hughes är amerikan och en av toppjuristerna i gruppen som ska försvara Saddam.

När Saddam av rätten fick den obligatoriska frågan om han hade råd med advokater log han.

- Han sa "USA säger ju att jag har miljoner dollar gömda i Genève", rapporterar CNN:s utsända Christiane Amanpour, en av ytterst få journalister som släpptes in i rättssalen.

Hela proceduren att delge Saddam åtalet tog cirka 30 minuter. Den forne ledaren vägrade underteckna de dokument han fick av rätten utan att ha advokater närvarande.

Slutligen fördes Saddam ut till helikoptern och återfördes till fångenskapen.

Bilderna visar en betydligt magrare Saddam, med helsvart hår, ett kort grått helskägg, grå kritstrecksrandig kostym och vit skjorta, uppknäppt i halsen och utan slips.

Mord och tortyr

Saddam åtalas preliminärt för sju brott:

Mord på religiösa ledare 1974

Gasattacken mot kurderna i byn Halabja 1988

Mordet på kurdiska klanen Barzani 1983

Mord på politiska motståndare under 30 år

Anfal-kampanjen mot kurder åren 1986-88

Mord på kurdern och shiamuslimer i samband med upproret 1991

Invasionen i Kuwait 1990.

Domarna i den speciella domstolen har utsetts av det styrande rådet i Irak.

Tolv män åtalas

Caroline Olsson, Mats Gezelius