USA-soldater får ett helvete efter sitt krig

NYHETER

Irak-veteraner drabbas värst

LONDON

Var femte amerikansk soldat som återvänt från krigets Irak drabbas av någon form av mental störning. Det är högre siffror än under förra Gulfkriget och Vietnamkriget.

Foto: Får slåss mot nerverna 20 procent av de amerikanska soldater som tjänstgjort i Irak återvänder hem som nervvrak, visar en ny utredning.

De nya rönen presenterades i går i New England Journal of Medicine.

784 soldater som återvänt från kriget undersöktes. 153 av dessa hade allt från mindre till allvarliga mentala störningar, till exempel svåra depressioner, eller det som på fackspråk kallas posttraumatisk stresstörning.

160 000 soldater

USA har för närvarande 160 000 soldater i Irak, men på grund av avlösningar har sammanlagt 330 000 soldater tjänstgjort plus 30 000 i Afghanistan.

19,5 procent av de undersökta hade någon typ av störning. Motsvarande siffra för befolkningen som helhet är i USA tre till fyra procent. Under förra Gulfkriget, för femton år sedan, drabbades mellan två och tio procent av soldaterna av störningar.

Stressfaktorer

Vietnammätningarna gjordes först långt efter det krig som dödade över 50 000 amerikanska soldater och då uppskattades störningssiffran till 15 procent.

- Att inte veta vem fienden är, och om kvinnor och barn kan utgöra en fiende, är särskilt stressande, säger Charles Hoge, en av dem som gjort den senaste studien.

Leif-Åke Josefsson